Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea)

    Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea)

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia,szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki oliwy extra vergine
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki curry
    • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 2 cytryny
    • 4 żółtka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem.
    2. Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry.
    3. Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy.
    4. Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
    5. Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny.
    6. Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis