Bakłażany zapiekane z jogurtem

    Bakłażany zapiekane z jogurtem

    13polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To doskonałe danie kolacyjne składa się z grillowanych plasterków bakłażanów i cukinii, zapiekanych w pysznym sosie pomidorowym i jogurcie aromatyzowanym kminem rzymskim. Podawać z grubymi kromkami wiejskiego chleba oraz sałatką z kruchej sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
    • 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
    • 1 liść laurowy
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 3 bakłażany, pokrojone w plastry grubości 1 cm (razem ok. 700 g)
    • 3 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki (razem ok. 700 g)
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 400 g chudego jogurtu naturalnego
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 30 g parmezanu, świeżo startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć około 8 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wino i liść laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut.
    2. Odkryć rondel i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Usunąć liść laurowy. Dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszać.
    3. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Lekko posmarować plasterki bakłażanów i cukinii z obu stron pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Opiekać partiami po 3–4 minut z obu stron, aż się przyrumienią i zrobią bardzo miękkie.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wymieszać kmin rzymski z połową jogurtu.
    5. Ułożyć z ⅓ plastrów bakłażana jedną warstwę w dużym naczyniu żaroodpornym o pojemności około 2,5 l. Nałożyć na nie połowę sosu pomidorowego. Przykryć warstwą z połowy plasterków cukinii i polać połową jogurtu z kminem rzymskim. Ułożyć kolejne warstwy, na wierzchu powinny znaleźć się plasterki bakłażanów.
    6. Wymieszać pozostałe 200 g jogurtu z roztrzepanymi jajkami i połową parmezanu. Polać zapiekankę, rozprowadzić równomiernie grzbietem łyżki. Posypać resztą parmezanu.
    7. Piec 40–45 minut, aż wierzch potrawy zetnie się i lekko przyrumieni, a sos będzie bulgotał. Podawać na gorąco w naczyniu żaroodpornym.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C, wapń * ✓✓ A, B6, B12, kwas foliowy, miedź, potas, cynk * ✓ B1, B2, E, niacyna, żelazo, selen

    Zalety

    • Równowaga flory bakteryjnej w jelitach może zostać zachwiana na skutek zażywania antybiotyków, stresu oraz nieprawidłowej diety. Jogurt sprzyja rozwojowi dobroczynnych szczepów bakterii i zwalcza szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy. * • Bakłażany warto jadać regularnie, ponieważ są pokarmem sycącym i bogatym w błonnik, a przy tym są bardzo niskokaloryczne – 100 g tego warzywa, to zaledwie 15 kcal. * • Flawonoidy to związki występujące w cebuli, które chronią serce. Zawiera je zarówno biała, jak i czerwona cebula, ale w tej drugiej jest ich więcej.

    Inne propozycje

    • Zapiekanka z kurczaka, szpinaku i jogurtu. Wrzucić 2 duże, pokrojone na krążki pory do lekko wrzącej wody i gotować 4–5 minut, aż zmiękną. Odlać i ułożyć połowę w dużym naczyniu żaroodpornym o pojemności 1,7 l. Pokroić 300 g upieczonej piersi kurczaka bez skóry i bez kości w grube plastry. Ułożyć je na porach. Odstawić. Włożyć 450 g opłukanego szpinaku do dużego rondla, przykryć i gotować 2–3 minuty na małym ogniu, potrząsając kilka razy, aż listki się skurczą. Odsączyć na sicie, ale nie odciskać. Wytrzeć rondel papierowym ręcznikiem, roztopić 15 g masła i zeszklić 2 drobno siekane szalotki. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i smażyć jeszcze minutę. Wrzucić 170 g twarogu, 3 łyżki chudego mleka, łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż utworzy się gładki sos. Dodać szpinak. Polać kurczaka sosem i przykryć resztą porów. Utrzeć 150 g chudego jogurtu naturalnego z 15 g utartego sera gruyeère, jajkiem oraz solą i pieprzem. Polać pory i posypać 15 g utartego sera gruyeère. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 35 minut. Odstawić na 5 minut. Podawać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis