Na patelni podsmażamy na 30 g masła i łyżce oliwy tłuste kawałki szynki z pokrojoną na drobno cebulą. Kiedy tylko cebula trochę się zrumieni, dodajemy pokrojony na drobno miąższ pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem, po czym kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie podsmażamy w garnku trochę cebuli na 30 g masła, dodajemy ryż i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy powoli bulion.
Ubijamy jajka ze startym serem i dodajemy je do ryżu, po czym schładzamy mieszankę na dużym talerzu.
W miseczce mieszamy mięso wołowe oraz namoczony w mleku i odciśnięty miąższ chleba, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Całość mieszamy i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Podsmażamy groszek i odrobinę cebuli na odrobinie oliwy.
Na dużej patelni łączymy sos pomidorowy z groszkiem, mięsem i pulpetami. Dobrze mieszamy
i gotujemy przez kilka minut.
Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą formę o wysokich brzegach (o objętości mniej więcej 2 L), po czym wykładamy na nią ryż, przyciskając go do brzegów.
Na środek wylewamy nasz sos i przykrywamy go pokrojoną na plasterki mozzarellą, na którą wykładamy więcej ryżu.
Wkładamy formę do rozgrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia się wierzchu (ok. 40 minut).