Ryżowe timballo (zapiekanka neapolitańska)

    Ryżowe timballo (zapiekanka neapolitańska)

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g tłustej szynki
    • 3 cebule
    • 70 g masła
    • oliwa
    • 500 g miąższu pomidorów
    • sól, pieprz
    • 400 g ryżu
    • bulion warzywny
    • 2 jajka
    • 100 g sera (grana padano)
    • 200 g mielonego mięsa wołowego
    • mleko
    • 200 g miąższu chleba
    • gałka muszkatołowa
    • mąka
    • olej do smażenia
    • 150 g świeżego groszku
    • bułka tarta
    • 150 g mozzarelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Na patelni podsmażamy na 30 g masła i łyżce oliwy tłuste kawałki szynki z pokrojoną na drobno cebulą. Kiedy tylko cebula trochę się zrumieni, dodajemy pokrojony na drobno miąższ pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem, po czym kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
    2. W międzyczasie podsmażamy w garnku trochę cebuli na 30 g masła, dodajemy ryż i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy powoli bulion.
    3. Ubijamy jajka ze startym serem i dodajemy je do ryżu, po czym schładzamy mieszankę na dużym talerzu.
    4. W miseczce mieszamy mięso wołowe oraz namoczony w mleku i odciśnięty miąższ chleba, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    5. Całość mieszamy i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    6. Podsmażamy groszek i odrobinę cebuli na odrobinie oliwy.
    7. Na dużej patelni łączymy sos pomidorowy z groszkiem, mięsem i pulpetami. Dobrze mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
    8. Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą formę o wysokich brzegach (o objętości mniej więcej 2 L), po czym wykładamy na nią ryż, przyciskając go do brzegów.
    9. Na środek wylewamy nasz sos i przykrywamy go pokrojoną na plasterki mozzarellą, na którą wykładamy więcej ryżu.
    10. Wkładamy formę do rozgrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia się wierzchu (ok. 40 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis