Tatar z włócznika i owoców

    Tatar z włócznika i owoców

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 50 g kaparów
    • 1 cebula
    • 5 gałązek szczypiorku
    • 1 pęczek kolendry
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • kawałek imbiru
    • 20 g ziaren gorczycy
    • 200 ml oliwy extra vergine
    • sól
    • 1 limonka
    • 350 g włócznika
    • 300 g różnych owoców (np. gruszka, truskawka i pomarańcza)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Szatkujemy kapary i cebulę.
    2. Myjemy szczypiorek, kolendrę, natkę pietruszki i rwiemy je na kawałki; dodajemy sok ze startego imbiru i ziarna gorczycy.
    3. Do mieszanki ziół i przypraw dodajemy oliwę, sól i sok z cytryny (lub limonki) i odstawiamy.
    4. Kroimy włócznika (obranego ze skóry) w bardzo małe kostki, zalewamy go naszą mieszanką ziół i wkładamy do lodówki na 20 minut do zamarynowania.
    5. Kroimy w kostkę owoce. Wykładamy tatar na małe, pojedyncze talerze, używając okrągłej metalowej foremki o średnicy 7-8 centymetrów. Na wierzch wykładamy owoce, zdejmujemy foremkę i dekorujemy szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis