Babeczki z papryki z sosem bazyliowym

    Babeczki z papryki z sosem bazyliowym

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 czerwone papryki
    • 2 żółtka
    • 4 jajka
    • sól i pieprz
    • 300 ml śmietany 36%
    • 30 gr masła
    • 1 pęczek bazylii
    • 20 gr obranych orzeszków piniowych
    • 100 ml oliwy extra vergine

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Myjemy papryki, wykładamy je na formie do pieczenia, po czym pieczemy je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
    2. Wyjmujemy papryki z piekarnika i wkładamy do papierowej torebki; w ten sposób łatwiej będzie nam je potem obrać. Po obraniu wycinamy z nich ziarna i biały miąższ, po czym kroimy je na kawałki.
    3. Miksujemy papryki w blenderze z 2 żółtkami i 4 jajkami (żółtkami i białkami), szczyptą soli oraz pieprzu do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej mieszanki bez grudek.
    4. Doprowadzamy do wrzenia śmietanę i dodajemy jej po trochu do naszej mieszanki. Gotową mieszankę przelewamy do 6 posmarowanych masłem foremek.
    5. Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku, wkładając foremki do większej formy z wodą.
    6. Po ostygnięciu podajemy z sosem bazyliowym, który robimy, miksując umytą i osuszoną bazylię z orzeszkami piniowymi i oliwą. Podajemy z focaccią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis