Bakłażan z parmezanem

    Bakłażan z parmezanem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tę typowo włoską potrawę z bakłażana, pomidorów, papryki, sera mozzarella i parmezanu przyrządza się bardzo szybko. Podawać z focaccią oraz zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże bakłażany
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 350 ml przecieru pomidorowego
    • 200 g papryki pimento z puszki, odsączonej i pokrojonej w paseczki
    • 1 łyżeczka suszonej mieszanki ziół
    • 25 g tartego parmezanu
    • 125 g mozzarelli, pokrojonej w grube plasterki
    • 25 g orzeszków piniowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać opiekacz. Usunąć ogonki z bakłażanów i pokroić je w plasterki grubości 1 cm. Ułożyć na ruszcie. Opiekać przez 10 minut, aż przyrumienią się i zmiękną, odwracając raz na drugą stronę.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Rozgrzać oliwę w rondlu i smażyć czosnek przez minutę na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy, paprykę i zioła. Doprowadzić do wrzenia.
    3. ⅓ plasterków bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać ⅓ przecieru. Posypać kopiastą łyżeczką parmezanu. Nałożyć kolejne warstwy jeszcze dwa razy, kończąc przecierem.
    4. Wierzch posypać parmezanem i przykryć plasterkami mozzarelli. Posypać orzeszkami piniowymi. Piec przez 15 minut, aż bakłażany zrobią się bardzo miękkie, a ser zacznie bulgotać. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis