Baklawa owocowo-pistacjowa

    Baklawa owocowo-pistacjowa

    3polubienia
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnego greckiego deseru. Proponowaną przez nas baklawę sporządza się z ciasta filo przełożonego nadzieniem z suszonych daktyli, suszonego mango i orzeszków pistacjowych z dodatkiem cynamonu.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 kawałków

    • 55 g masła
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 85 g suszonego mango, drobno posiekanego
    • 85 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
    • 115 g orzeszków pistacjowych, drobno posiekanych
    • 1½ łyżeczki cynamonu
    • 8 łyżek płynnego miodu
    • 20 płatów ciasta filo, każdy ok. 18 × 30 cm
    • 4 łyżki soku z pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Podgrzać w małym rondlu na delikatnym ogniu masło oraz olej, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Wymieszać w misce suszone mango, daktyle, pistacje i cynamon z 4 łyżkami miodu i również odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować płytką formę do pieczenia o wymiarach 18 × 28 cm niewielką ilością stopionego masła i oleju.
    3. Położyć płat ciasta filo, a jeżeli ciasto będzie trochę za duże, nie obcinać brzegów. Posmarować odrobiną stopionego masła i oleju. Ułożyć jeszcze 4 płaty, za każdym razem smarując niewielką ilością tłuszczu. Wyłożyć i rozsmarować ⅓ mieszanki owocowej.
    4. Powtórzyć dwukrotnie. Na ostatnią warstwę owoców położyć 5 pozostałych płatów ciasta, smarując każdy z nich odrobiną tłuszczu. Na koniec przyciąć brzegi ciasta, jeżeli nie będą mieścić się w formie.
    5. Lekko ponacinać ostrym nożem wierzch, ale nie przekrawać do końca, aby powstało 20 kwadratów. Piec 15 minut, zmniejszyć ogień do 180°C i piec jeszcze 10–15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i się przyrumieni.
    6. Delikatnie podgrzewać w małym rondlu, cały czas mieszając, pozostałe 4 łyżki miodu z sokiem z pomarańczy, aż składniki się połączą.
    7. Gdy ciasto będzie upieczone, wyjąć je z piekarnika i polać równomiernie po całej powierzchni miodem z sokiem pomarańczowym. Pozostawić w formie do ostygnięcia, pokroić na kawałki wzdłuż zaznaczonych wcześniej linii i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 kawałek zawiera

    ✓✓ E * ✓ miedź

    Zalety

    • Ciasto filo jest dobrym, mniej tłustym zamiennikiem ciasta kruchego czy francuskiego. W 100 g ciasta filo są 2 g tłuszczu i 275 kcal, podczas gdy taka sama ilość ciasta kruchego zawiera 29 g tłuszczu i 449 kcal. * • Suszone owoce są tak słodkie, że do nadzienia ciasta nie potrzeba dodawać cukru. Owoce te stanowią także bogate źródło błonnika pokarmowego.

    Inne propozycje

    • Baklawa z brzoskwiniami lub morelami i orzechami pekan. Zamiast daktyli i mango posiekać suszone brzoskwinie lub morele. Orzechy pistacjowe zastąpić posiekanymi orzechami pekan lub laskowymi. Zamiast cynamonem doprawić mielonym imbirem, gałką muszkatołową lub ich mieszanką. * • Baklawa z gruszkami i orzechami. Nadzienie przygotować z 55 g drobno posiekanych orzechów laskowych, 55 g drobno posiekanych migdałów, 85 g posiekanych suszonych gruszek, 85 g sułtanek, 1½ łyżeczki przyprawy do piernika oraz otartej skórki z 1 małej cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis