Chleb chmurka

    Chleb chmurka

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Chlebek chmurka - czyli z angielskiego "cloud bread", to idealny bezglutenowy zastępnik zwykłego chleba. Zawiera mało węglowodanów, więc polecam go osobom na diecie. Po wyjęciu z piekarnika jest puchaty i lekki, ale jeśli włożysz je do foliowego woreczka, przez noc stanie się bardziej "gęsty" i podobny do zwykłego chleba.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki serka śmietankowego (np. Philadelphia)
    • 2 jajka
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 150°C.
    2. Oddzielić białka od żółtek, dodać żółtka do serka, wymieszać na gładką masę.
    3. Do białek dodać proszek do pieczenia, ubić na sztywno.
    4. Dodać żółtka do białek i delikatnie wymieszać.
    5. Na suchą blaszkę nakładać kółka o średnicy ok. 10 cm i delikatnie wygładzić po wierzchu łyżką.
    6. Piec w 150°C przez 20 minut, aż się delikatnie przyzłocą.

    Zobacz jak to zrobić!

    Chleb chmurka
    Chleb chmurka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis