Babka ptysiowa nadziewana ratatują

    Babka ptysiowa nadziewana ratatują

    3polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wiele osób nie podjęłoby się przyrządzenia tej potrawy, uważając, że upieczenie ciasta ptysiowego jest trudne. Nic bardziej błędnego! Ciasto ptysiowe jest łatwe i można je zrobić wcześniej, uformować z niego krążek i upiec tuż przed podaniem. Nadzienie również można przyrządzić zawczasu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto ptysiowe
    • 55 g masła
    • 75 g mąki
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 55 g sera gruyeère, drobno startego
    • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • Ratatuja
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 410 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przyrządzić ratatuję. Skropić dno dużej brytfanny oliwą, wrzucić kawałki bakłażana, cukinii, czerwonej i zielonej papryki, cebuli i czosnku. Wymieszać, by warzywa pokryły się oliwą i piec 35–40 minut, aż przyrumienią się i zmiękną. Przewrócić je raz na drugą stronę po 20 minutach.
    2. Przyrządzić ciasto ptysiowe. Włożyć masło do rondla i wlać 150 ml wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się roztopi, doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zawrze, zdjąć rondel z ognia i szybko wsypać mąkę. Ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kulę. Odstawić na 2 minuty, by przestygło. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ucierając, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Nadal ucierając, dodać ser i pieprz kajeński.
    3. Przełożyć ciasto ptysiowe do nasmarowanego okrągłego lub owalnego naczynia żaroodpornego o pojemności 1,2 l, żeby utworzyło pierścień wzdłuż ścianek. Wstawić do piekarnika (o tej samej temperaturze) i piec około 25 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się przyrumieni (w czasie pieczenia ciasta nie otwierać piekarnika).
    4. Kiedy pierścień z ciasta jest gotowy, przełożyć fasolę do rondla. Dodać pokrojone pomidory z puszki, natkę pietruszki, posiekany tymianek oraz sól i pieprz. Dusić około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się rozgrzeją.
    5. Dodać do fasoli upieczone warzywa i wymieszać. Nałożyć nadzienie łyżką do środka ciasta i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, B12, E, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas, cynk * ✓ B2, niacyna, miedź, selen

    Zalety

    • W odróżnieniu od wielu innych produktów, ser traci bardzo niewiele wartości odżywczych w trakcie obróbki cieplnej. * • Pieczenie warzyw wydobywa z nich pełnię smaku, a wymaga jedynie odrobiny tłuszczu. * • Czosnek to źródło allicyny, fitosubstancji o właściwościach przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych. Wydziela się ona podczas krojenia i wyciskania czosnku, nadaje mu charakterystyczny zapach i smak. Im bardziej czosnek rozdrobniony, tym bardziej aromatyczny.

    Inne propozycje

    • Zamiast jednego pierścienia można upiec cztery mniejsze ptysie. Nałożyć ciasto łyżką na lekko nasmarowaną blachę. Piec 15–20 minut, przekroić i napełnić ratatują. * • Ser gruyeère można zastąpić ementalerem lub serem fortina, a pieprz kajeński 4 cebulami dymkami pokrojonymi w cienkie plasterki oraz 2 łyżkami drobno posiekanej natki pietruszki. * • Babka ptysiowa z grzybami i porami. Wlać na patelnię łyżkę oleju słonecznikowego i podsmażyć plasterki pora. Dodać 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki i wyciśnięty ząbek czosnku. Smażyć jeszcze 5 minut, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok. Dodać 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku oraz 410 g fasoli czarne oczko z puszki, odsączonej i przepłukanej. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na małym ogniu. Napełnić nadzieniem pierścień z ciasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis