Babka ptysiowa nadziewana ratatują

    Wiele osób nie podjęłoby się przyrządzenia tej potrawy, uważając, że upieczenie ciasta ptysiowego jest trudne. Nic bardziej błędnego! Ciasto ptysiowe jest łatwe i można je zrobić wcześniej, uformować z niego krążek i upiec tuż przed podaniem. Nadzienie również można przyrządzić zawczasu.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto ptysiowe
    • 55 g masła
    • 75 g mąki
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 55 g sera gruyeère, drobno startego
    • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • Ratatuja
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 410 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przyrządzić ratatuję. Skropić dno dużej brytfanny oliwą, wrzucić kawałki bakłażana, cukinii, czerwonej i zielonej papryki, cebuli i czosnku. Wymieszać, by warzywa pokryły się oliwą i piec 35–40 minut, aż przyrumienią się i zmiękną. Przewrócić je raz na drugą stronę po 20 minutach.
    2. Przyrządzić ciasto ptysiowe. Włożyć masło do rondla i wlać 150 ml wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się roztopi, doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zawrze, zdjąć rondel z ognia i szybko wsypać mąkę. Ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kulę. Odstawić na 2 minuty, by przestygło. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ucierając, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Nadal ucierając, dodać ser i pieprz kajeński.
    3. Przełożyć ciasto ptysiowe do nasmarowanego okrągłego lub owalnego naczynia żaroodpornego o pojemności 1,2 l, żeby utworzyło pierścień wzdłuż ścianek. Wstawić do piekarnika (o tej samej temperaturze) i piec około 25 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się przyrumieni (w czasie pieczenia ciasta nie otwierać piekarnika).
    4. Kiedy pierścień z ciasta jest gotowy, przełożyć fasolę do rondla. Dodać pokrojone pomidory z puszki, natkę pietruszki, posiekany tymianek oraz sól i pieprz. Dusić około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się rozgrzeją.
    5. Dodać do fasoli upieczone warzywa i wymieszać. Nałożyć nadzienie łyżką do środka ciasta i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, B12, E, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas, cynk * ✓ B2, niacyna, miedź, selen

    Zalety

    • W odróżnieniu od wielu innych produktów, ser traci bardzo niewiele wartości odżywczych w trakcie obróbki cieplnej. * • Pieczenie warzyw wydobywa z nich pełnię smaku, a wymaga jedynie odrobiny tłuszczu. * • Czosnek to źródło allicyny, fitosubstancji o właściwościach przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych. Wydziela się ona podczas krojenia i wyciskania czosnku, nadaje mu charakterystyczny zapach i smak. Im bardziej czosnek rozdrobniony, tym bardziej aromatyczny.

    Inne propozycje

    • Zamiast jednego pierścienia można upiec cztery mniejsze ptysie. Nałożyć ciasto łyżką na lekko nasmarowaną blachę. Piec 15–20 minut, przekroić i napełnić ratatują. * • Ser gruyeère można zastąpić ementalerem lub serem fortina, a pieprz kajeński 4 cebulami dymkami pokrojonymi w cienkie plasterki oraz 2 łyżkami drobno posiekanej natki pietruszki. * • Babka ptysiowa z grzybami i porami. Wlać na patelnię łyżkę oleju słonecznikowego i podsmażyć plasterki pora. Dodać 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki i wyciśnięty ząbek czosnku. Smażyć jeszcze 5 minut, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok. Dodać 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku oraz 410 g fasoli czarne oczko z puszki, odsączonej i przepłukanej. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na małym ogniu. Napełnić nadzieniem pierścień z ciasta.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)