Babka

    Babka

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To ciasto należy piec w specjalnej formie, która powinna mieć w środku tak zwany komin. Dzięki temu ciasto ogrzewa się podczas pieczenia równomiernie, również od wewnętrznej strony.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma z kominem (2 l)

    • Ciasto
    • 40 g migdałów
    • 1 cytryna
    • 40 g rodzynek sułtanek
    • 220 g masła, 120 g cukru pudru
    • 4 żółtka, 1 łyżka rumu
    • 220 g mąki, 45 g mąki ziemniaczanej
    • 1 torebka proszku do pieczenia
    • 125 ml mleka
    • 3 białka
    • masło i mąka do przygotowania formy
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Sparzyć migdały wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut, potem zdjąć skórkę i pociąć w słupki. Umyć cytrynę, wytrzeć i otrzeć ze skórki. Umyć sułtanki i wysuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
    2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ubić masło, cukier puder i żółtka na puszystą masę. Dodać rum, otartą skórkę cytryny, pocięte migdały oraz sułtanki i wymieszać.
    3. Zmieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawać do masy maślano-żółtkowej po jednej łyżce tej mieszaniny na przemian z mlekiem, stale mieszając. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
    4. Natłuścić formę i cienko oprószyć mąką. Napełnić ciastem i piec około 60 minut. Chwilę studzić ciasto w formie, potem przełożyć z formy na drucianą podstawkę i wystudzić całkowicie. Posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Cukier puder do posypania można wymieszać z kakao lub cynamonem. Najlepiej posypać nim babkę tuż przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Jola
    autor:
    3

    Pyszna bogata baba! Polecam! - 30 mar 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis