Babeczki z wiśniami

Takie ciastka można piec również poza sezonem na wiśnie. Najlepiej zgromadzić w zamrażalniku zapas umytych, wydrylowanych owoców. Przygotowane świeże wiśnie należy zamrozić najpierw na tacy, a potem przesypać porcjami do foliowych woreczków i ułożyć w zamrażalniku.

Joachim Wahnschaffe

Składniki

ilość porcji: 24 

  • Ciasto
  • 500 g wiśni
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka białej wódki wiśniowej (”Kirschwasser”)
  • 4 jajka
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • papierowe foremki do pieczenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Umyć wiśnie, usunąć ogonki i pestki. Osuszyć na cedzaku. Nagrzać piekarnik do 180°C. Włożyć papierowe foremki do wgłębień formy.
  2. Ubić mikserem masło, cukier, sól, cukier waniliowy, otartą skórkę cytryny i wódkę z wiśni na jasną, puszystą masę.
  3. Kolejno dodawać do masy jajka i mieszać. Zmieszać 250 g mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać. Wsypać resztę mąki do głębokiego talerza i obtoczyć w niej osuszone wiśnie.
  4. Wyłożyć wiśnie na ciasto i ostrożnie zmieszać. Dwiema łyżeczkami nałożyć ciasto z wiśniami do każdej foremki, mniej więcej do dwóch trzecich jej wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 20–25 minut, na złotobrązowo. Wyjąć z formy i ostudzić babeczki na drucianej podstawce. Podawać świeże; dobrym dodatkiem jest bita śmietana.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Dobra rada

Kto nie ma świeżych wiśni, może użyć owoców z kompotu. Trzeba je jednak dobrze odsączyć, a nawet lekko wycisnąć. Płynu można później użyć do sporządzenia napoju lub jako dodatku smakowego do twarożku.

Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Stopić 150 g masła i 70 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) w rondelku zanurzonym w większym naczyniu. Lekko schłodzić i dodać 100 g cukru, szczyptę soli, 1 torebkę cukru waniliowego, 50 ml czerwonego wina i ubić całość na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę i łyżkę kakao w proszku, a następnie wiśnie. Po wymieszaniu nakładać ciasto do foremek i piec jak w przepisie. Ostudzone babeczki ozdobić cienkim wzorem z białej czekolady.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie