Babeczki z wiśniami

    Babeczki z wiśniami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Takie ciastka można piec również poza sezonem na wiśnie. Najlepiej zgromadzić w zamrażalniku zapas umytych, wydrylowanych owoców. Przygotowane świeże wiśnie należy zamrozić najpierw na tacy, a potem przesypać porcjami do foliowych woreczków i ułożyć w zamrażalniku.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • Ciasto
    • 500 g wiśni
    • 200 g masła
    • 150 g cukru
    • szczypta soli
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1 łyżka białej wódki wiśniowej (”Kirschwasser”)
    • 4 jajka
    • 270 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • papierowe foremki do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Umyć wiśnie, usunąć ogonki i pestki. Osuszyć na cedzaku. Nagrzać piekarnik do 180°C. Włożyć papierowe foremki do wgłębień formy.
    2. Ubić mikserem masło, cukier, sól, cukier waniliowy, otartą skórkę cytryny i wódkę z wiśni na jasną, puszystą masę.
    3. Kolejno dodawać do masy jajka i mieszać. Zmieszać 250 g mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać. Wsypać resztę mąki do głębokiego talerza i obtoczyć w niej osuszone wiśnie.
    4. Wyłożyć wiśnie na ciasto i ostrożnie zmieszać. Dwiema łyżeczkami nałożyć ciasto z wiśniami do każdej foremki, mniej więcej do dwóch trzecich jej wysokości.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku 20–25 minut, na złotobrązowo. Wyjąć z formy i ostudzić babeczki na drucianej podstawce. Podawać świeże; dobrym dodatkiem jest bita śmietana.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Kto nie ma świeżych wiśni, może użyć owoców z kompotu. Trzeba je jednak dobrze odsączyć, a nawet lekko wycisnąć. Płynu można później użyć do sporządzenia napoju lub jako dodatku smakowego do twarożku.

    Babeczki wiśniowo-czekoladowe

    Stopić 150 g masła i 70 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) w rondelku zanurzonym w większym naczyniu. Lekko schłodzić i dodać 100 g cukru, szczyptę soli, 1 torebkę cukru waniliowego, 50 ml czerwonego wina i ubić całość na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę i łyżkę kakao w proszku, a następnie wiśnie. Po wymieszaniu nakładać ciasto do foremek i piec jak w przepisie. Ostudzone babeczki ozdobić cienkim wzorem z białej czekolady.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis