Arrabbiata z kurczaka

    Arrabbiata z kurczaka

    4polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny lubiącej pikantną kuchnię. Najlepiej smakuje z makaronem rigatoni lub penne, posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wycisnięte przez praskę
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
    • 2 zielone papryczki chili, bez nasion i posiekane
    • 2 puszki (po 400 g) siekanych pomidorów
    • sól i pieprz do smaku
    • parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić piersi z kurczaka. Dodać cebulę, czosnek, selera naciowego oraz chili. Wymieszać i smażyć przez 5 minut.
    2. Dodać 2 puszki pomidorów, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć, dusić przez 15 minut. Podawać z makaronem rigatoni lub penne. Posypać parmezanem.

    zamiennik

    Zamiast świeżych papryczek chili można dodać 1 łyżeczkę pokruszonych płatków chili.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis