Aromatyczny kurczak z gotowanymi warzywami

    Aromatyczny kurczak z gotowanymi warzywami

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto szybka wersja mongolskiego dania. Kawałki kurczaka i warzyw gotuje się w aromatycznym wywarze z makaronem ryżowym. Wywar podaje się do picia na zakończenie posiłku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów z piersi kurczaka bez skóry, pokrojonych w paseczki
    • ½ łyżeczki przyprawy „pięć smaków“
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 3 cm imbiru, drobno posiekanego
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 ząbek czosnku, w plasterkach
    • paseczek skórki z cytryny
    • 1,5 l bulionu drobiowego
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona na kawałki
    • 250 g miniaturowych kolbek kukurydzy
    • 200 g brokułów, podzielonych na różyczki
    • 2 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
    • 250 g świeżego makaronu ryżowego nitki
    • 250 g kapusty chińskiej pak choi, przekrojonej wzdłuż na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Zamarynować kurczaka. Włożyć mięso do miski. Dodać przyprawę „pięć smaków“ i sos sojowy. Wymieszać i odstawić.
    2. Wlać bulion do dużego rondla. Dodać imbir, seler naciowy, czosnek i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
    3. Wrzucić do bulionu paseczki kurczaka. Dodać czerwoną paprykę, kukurydzę i brokuły. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty, aż warzywa zmiękną.
    4. Wrzucić do wywaru cebulkę dymkę i makaron ryżowy. Wymieszać delikatnie i doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na wierzchu kapustę pak choi i gotować jeszcze przez 2 minuty, aż listki kapusty się skurczą, a makaron będzie ugotowany.
    5. Postawić rondel na stole i składniki razem z odrobiną rosołu nałożyć do misek. Resztę rosołu nalać do misek na zakończenie posiłku.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    zamiennik

    Zamiast makaronu można użyć chińskich pierożków won-ton dostępnych w sklepach z żywnością orientalną. Są one sprzedawane z różnym nadzieniem. Przyrządzić i podawać zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis