Smażony morszczuk w panierce z sałatką mandarynkowo-rzodkiewkową

    Smażony morszczuk w panierce z sałatką mandarynkowo-rzodkiewkową

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swój ulubiony przepis na morszczuka.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 400 g morszczuka
    • 1 ząbek czosnku
    • pietruszka
    • bułka tarta
    • sól i pieprz
    • 2 jajka
    • 1 cytryna
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Po oczyszczeniu kroimy morszczuka na kawałki i solimy.
    2. Przygotowujemy panierkę: szatkujemy czosnek i pietruszkę, następnie mieszamy je z dużą ilością bułki tartej. Delikatnie solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy.
    3. W misce mieszamy jajka z sokiem z cytryny.
    4. Najpierw wkładamy rybę do jajek, a potem do panierki (upewniając się, że dobrze przylega).
    5. Rozgrzewamy dużą ilość oleju słonecznikowego i smażymy w nim rybę.

    Sałatka:

    Rzodkiewki kroimy w plasterki, mieszamy z cząstkami mandarynki, pozostałą natką, pieprzem, oliwą i sokiem z połówki cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis