Przez żołądek do serca – quiche na walentynkową kolację

    Przez żołądek do serca – quiche na walentynkową kolację

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Idealne danie na romantyczną kolację!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • 200 g mąki pszennej
    • 120 g masła
    • 1 żółtko
    • szczypta soli
    • Farsz
    • 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    • 1 żółtko
    • 50 ml śmietanki słodkiej 18%
    • 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
    • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
    • 10 sztuk pomidorków koktajlowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto.
    2. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki.
    3. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać.
    4. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki.
    5. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis