Aromatyczne curry z wołowiną

    Aromatyczne curry z wołowiną

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To danie zasmakuje nawet najbardziej wymagającemu miłośnikowi curry. Soczystą polędwicę smaży się krótko z mnóstwem przypraw, pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, a charakterystyczny smak nadaje jej jogurt. Curry podawane z ryżem przyprawionym kardamonem to zdrowy i pożywny posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 150 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 400 g polędwicy wołowej, obranej z tłuszczu i pokrojonej w cienkie paseczki
    • 1,5 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru w oleju, odsączonego
    • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/4 łyżeczki kardamonu
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozprowadzona w 1 łyżce wody
    • 300 g naturalnego jogurtu
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 125 g świeżych liści szpinaku
    • sok z 1/2 limonki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry i kilka liści w całości do przybrania
    • Ryż z kardamonem
    • 340 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego
    • 1 laska cynamonu
    • 8 rozłupanych zielonych strączków kardamonu
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Podgrzać olej w dużym rondlu, dodać cebulę i pieczarki. Gotować 2 minuty na dużym ogniu, aż cebula zacznie zmieniać kolor.
    2. Dodać mięso, imbir, czosnek, chili, kolendrę, kardamon, kurkumę i gałkę muszkatołową. Smażyć 2 minuty, mieszając. Dodać pomidory razem z zalewą i rozprowadzoną w wodzie mąką kukurydzianą. Zagotować, ciągle mieszając. Dodać jogurt i miód. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut.
    3. Przygotować ryż. Do rondla wlać 450 ml zimnej wody i zagotować. Dodać ryż, laskę cynamonu i nasiona kardamonu. Doprowadzić do wrzenia, przykryć dokładnie i gotować 10 minut, aż ryż stanie się miękki. Odsączyć nadmiar wody i włożyć ryż z powrotem do garnka. Dodać sok z cytryny i trzymać pod przykryciem, aż curry będzie gotowe.
    4. Dodać do curry szpinak, sok z limonki i posiekaną kolendrę, poczekać, aż liście zmiękną w sosie. Podawać ułożone na ryżu, przybrane świeżymi liśćmi kolendry.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Aby przygotować ostrzejsze curry, pod koniec gotowania można dodać do sosu przepołowioną świeżą czerwoną papryczkę chili. Papryczkę można pozostawić w sosie albo wyjąć przed podaniem. * • Można przyrządzić curry z wieprzowiny i ziemniaków na sposób tajski: cebulę i czosnek smażyć około 5 minut do miękkości na oleju razem z 200 g młodych ziemniaków (oskrobanych i pokrojonych w małą kostkę). Dodać 300 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki i 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry. Smażyć 2 minuty, aż zbrązowieje. Dodać pomidory z puszki, 150 ml wywaru z warzyw i 100 g suszonych, pokrojonych moreli. Zagotować, a potem przykryć i dusić 20 minut, aż mięso zmięknie. Zmieszać pół łyżeczki mąki kukurydzianej z łyżką wody i dodać do curry razem z 150 g naturalnego jogurtu, łyżeczką cukru pudru i szpinakiem. Gotować, aż liście szpinaku zmiękną w sosie, podawać na zwykłym ryżu.

    Zalety

    • Kardamon pomaga w problemach żołądkowych – niestrawności, wzdęciach, skurczach żołądka. * • Pieczarki zawierają mało tłuszczu i mają bardzo niską wartość energetyczną, dostarczają organizmowi witamin z grupy B – niacyny, witaminy B6 i kwasu foliowego. Są także bogatym źródłem miedzi. * • Wołowina dostarcza witamin z grupy B, a także witaminy D, która znajduje się w niewielu pokarmach.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ żelazo, cynk * ✓✓ A, B6, B12, C, wapń, miedź, potas * ✓ B1, B2, E, kwas foliowy, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Fajne danie, aromatyczne, ale czegoś mi w nim brakuje. Mam o wiele lepsze przepisy na curry. - 29 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis