Aromatyczna sałatka z pomidorów

    Aromatyczna sałatka z pomidorów

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Poszukajmy na targu najsmaczniejszych pomidorów, czyli takich, które dojrzewały na słońcu. Nagrodą za odrobinę wysiłku będzie niezapomniany smak sałatki, wzbogaconej aromatami cytryny, świeżej kolendry i mięty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g dojrzałych, pokrojonych na plastry pomidorów
    • szczypta cukru
    • 1 cytryna
    • 3 cebulki dymki, pokrojone na cienkie plasterki
    • 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
    • 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
    • pędy świeżej mięty do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Ułożyć plastry pomidorów na dużym półmisku i posypać cukrem. Przekroić cytrynę wzdłuż na dwie połowy. Jedną odłożyć, drugą zaś pokroić na 4 podłużne kliny. Mocno trzymając wszystkie kliny razem, skórką ku górze, cienko pokroić je na desce wraz ze skórką w poprzeczne plasterki. Usunąć pestki.
    2. Rozłożyć cienkie kawałki cytryny na pomidorach, a następnie posypać całość posiekaną dymką, kolendrą i miętą. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny i skropić nim sałatkę. Podawać natychmiast lub przykryć i schłodzić. Tuż przed podaniem ozdobić łodyżkami mięty.

    Inne propozycje

    • Do sałatki z pomidorów możemy przyrządzić sos z rozmarynu i bazylii. Mieszamy po 1 łyżce świeżych posiekanych ziół z 1-2 drobno posiekanymi ząbkami czosnku i 2 1/2 łyżeczki octu malinowego lub balsamicznego. Posypujemy pomidory 3-4 szczyptami cukru, żeby podkreślić ich naturalną słodycz, a na wierzchu rozrzucamy 1/2 pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej lub białej cebuli. Równomiernie skrapiamy pomidory sosem. Podajemy od razu lub przykrywamy i chłodzimy przed podaniem. * • Sałatka z pomidorów to doskonały dodatek do pieczonych gorących ziemniaków. Pieczemy 4 duże ziemniaki, żeby były chrupiące i złociste z wierzchu, a mączyste wewnątrz. Przepoławiamy je, wydrążamy i wypełniamy sałatką z pomidorów. Na każdym ziemniaku kładziemy łyżkę twarożku lub jogurtu naturalnego. Podajemy od razu. * • Sałatka z pomidorów jest też znakomitym nadzieniem omletu. Na każdą porcję przeznaczamy omlet z 2 jajek, lekko ubitych z 2 łyżkami zimnej wody i doprawionych do smaku. Smażymy na małej ilości oliwy z oliwek na bardzo gorącej patelni. Unosimy brzegi omletu, żeby nieścięte jajko spłynęło na gorącą patelnię. Na połowie ściętego omletu kładziemy 1/4 sałatki z pomidorów i nakrywamy drugą połową. Zsuwamy omlet na ogrzany talerz. Podajemy z zieloną sałatą i chrupiącym pieczywem.

    Zalety

    • Zawarta w surowych pomidorach witamina C jest przeciwutleniaczem, pomaga więc zapobiegać nowotworom. Pomidory dostarczają też likopenu - innego czynnika przeciwnowotworowego. Chroni on przed rakiem prostaty. Ilość likopenu wzrasta podczas podgrzewania, więc pomidory puszkowane, koncentraty i ketchup zawierają go więcej niż świeże.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ E * ✓ A, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis