Aromatyczna barwena gotowana na parze z młodymi warzywami

    Aromatyczna barwena gotowana na parze z młodymi warzywami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Liść laurowy, limonka i oliwa tworzą delikatny, ale aromatyczny sos do ryby gotowanej w sakiewkach ze szczawiem. Podajmy całe danie z gotowanymi na parze warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 550 g gotowych, oskrobanych młodych ziemniaków
    • 2 pory, pokrojone w krążki
    • 250 g młodej marchwi
    • 1 limonka
    • 4 filety z barweny (ok. 100 g każdy)
    • 12 cienkich plasterków ogórka
    • 4 liście laurowe
    • 8 łyżeczek oliwy z oliwek
    • 4 małe cukinie, przekrojone wzdłuż na połówki
    • 30 g listków świeżego szczawiu, drobno posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ugotować ziemniaki. Włożyć ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut, aż zmiękną. Odlać. Przygotować duży rondel z wkładką do gotowania na parze. Wyciąć 4 kawałki folii aluminiowej, na których zmieszczą się złożone na pół filety barweny.
    2. Przygotować warzywa. Ułożyć na wkładce do gotowania na parze pory i marchew, najlepiej w jednej warstwie. Odstawić. Otrzeć skórkę z limonki, przełożyć do małej miski i odstawić. Pokroić limonkę na ćwiartki.
    3. Przygotować sakiewki. Ułożyć na każdym kawałku folii filet skórą do dołu. Przykryć dłuższy bok 3 plasterkami ogórka i liściem laurowym. Doprawić solą i pieprzem. Wycisnąć na filety nieco soku z ćwiartek limonki. Złożyć każdy filet węższym bokiem na pół, ułożyć na nim ćwiartkę limonki, skropić 2 łyżeczkami oliwy. Zawinąć boki folii do góry i ścisnąć, by utworzyć szczelne sakiewki, które zmieszczą się na wkładce do gotowania na parze. Odłożyć.
    4. Ugotować warzywa. Włożyć wkładkę z przygotowanymi warzywami do rondla i gotować 5 minut. Ułożyć na wierzchu lekko obgotowanych warzyw połówki cukinii (przekrojoną stroną do góry). Dołożyć sakiewki z rybą i gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie, a ryba ugotowana.
    5. Doprawić. Otworzyć sakiewki i posypać odrobiną skórki z limonki oraz posiekanym szczawiem. Rozdzielić ugotowane warzywa na 4 talerze. Nałożyć na każdy po kawałku ryby. Polać sokami z folii. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    • Zamiast łososia – gotowanych, obranych krewetek lub rozdrobnionego mięsa wędzonej makreli. • Zamiast bobu – zielonego groszku lub kukurydzy. • Zastąpić koper włoski lub koperek rukwią wodną.

    Okoń morski po chińsku

    Przyrządzić według głównego przepisu filety z okonia morskiego. Nie dodawać limonki, zastąpić plasterki ogórka i liść laurowy posiekaną cebulą dymką i łyżeczką świeżo utartego imbiru. Wymieszać razem po łyżeczce oleju sezamowego, wytrawnego sherry i jasnego sosu sojowego. Skropić rybę tym sosem zamiast oliwą. Zamiast porów i marchewki ugotować na parze 200 g miniaturowych kolbek kukurydzy, młodej marchewki i groszku cukrowego oraz 200 g szparagów. Na ostatnie 4 minuty gotowania zamiast cukinii dodać 200 g przekrojonej na pół kapusty pak choi. Nie dodawać szczawiu i posypać odrobiną posiekanych listków świeżej kolendry. Podawać z gotowanym ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis