Bułeczki ziołowe scones z serem ricotta

    Bułeczki ziołowe scones z serem ricotta

    (0)
    7polubień
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Scones to bułki, które Anglicy podają z masłem do herbaty. Mogą być słodkie z suszonymi owocami, albo słone. My przygotujemy bułeczki ziołowe.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 bułeczek

    • 1 jajko
    • 450 g mąki i trochę do posypania blatu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • dużo świeżo mielonego pieprzu
    • 3 łyżki siekanej natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, bazylii, majeranku i mięty
    • 200–250 ml mleka i trochę do posmarowania
    • 1 łyżka ziaren sezamu
    • 220 g sera ricotta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól i dużą szczyptę pieprzu, i dobrze wymieszać.
    2. W innej misce wymieszać ser ricotta, jajko i zioła. Dodać do miski z mąką i zagnieść z dodatkiem mleka, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto. Posypać blat kuchenny mąką i położyć na nim ciasto.
    3. Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich utoczyć kulę, położyć ją na blasze i lekko spłaszczyć.
    4. Posmarować bułki mlekiem i posypać sezamem. Piec w gorącym piekarniku 20–25 minut, aż lekko zbrązowieją. Dobrze upieczone pusto brzmią, gdy opukujemy spód. Ostudzić na drucianej podstawce. Podawać letnie do sałat lub gęstych zup.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis