Bułeczki ziołowe scones z serem ricotta

    Bułeczki ziołowe scones z serem ricotta

    7polubień
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Scones to bułki, które Anglicy podają z masłem do herbaty. Mogą być słodkie z suszonymi owocami, albo słone. My przygotujemy bułeczki ziołowe.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 bułeczek

    • 1 jajko
    • 450 g mąki i trochę do posypania blatu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • dużo świeżo mielonego pieprzu
    • 3 łyżki siekanej natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, bazylii, majeranku i mięty
    • 200–250 ml mleka i trochę do posmarowania
    • 1 łyżka ziaren sezamu
    • 220 g sera ricotta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól i dużą szczyptę pieprzu, i dobrze wymieszać.
    2. W innej misce wymieszać ser ricotta, jajko i zioła. Dodać do miski z mąką i zagnieść z dodatkiem mleka, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto. Posypać blat kuchenny mąką i położyć na nim ciasto.
    3. Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich utoczyć kulę, położyć ją na blasze i lekko spłaszczyć.
    4. Posmarować bułki mlekiem i posypać sezamem. Piec w gorącym piekarniku 20–25 minut, aż lekko zbrązowieją. Dobrze upieczone pusto brzmią, gdy opukujemy spód. Ostudzić na drucianej podstawce. Podawać letnie do sałat lub gęstych zup.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis