Amerykańskie racuszki maślankowe

    Amerykańskie racuszki maślankowe

    13polubień
    40min.


    Zrobione przez 10 osób

    Amerykańskie racuszki są grube, puszyste i wyjątkowo pyszne. Można je smażyć bez dodatków, choć z bananami w plasterkach są bardzo smaczne i pożywne. Podajmy je z jogurtem doprawionym cynamonem oraz odrobiną miodu. Najsmaczniejsze są prosto z patelni.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 115 g białej mąki
    • 115 g razowej mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 30 g drobnego cukru
    • 2 jajka
    • 300 ml maślanki
    • 1 duży banan, pokrojony w cienkie plasterki
    • 1½ łyżeczki oleju słonecznikowego
    • Z czym podawać
    • 6 łyżek jogurtu greckiego
    • ¼ łyżeczki cynamonu
    • 6 łyżeczek miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól do dużej miski. Dodać cukier i wymieszać. Utrzeć żółtka z maślanką i łyżką zimnej wody. Nadal ucierając, stopniowo dodawać do żółtek suche składniki. Wyrobić na bardzo gęste ciasto.
    2. Ubić lekko białka. Połączyć z ciastem. Dodać plasterki bananów i delikatnie wymieszać.
    3. Rozgrzać na średnim ogniu dużą, teflonową patelnię o grubym dnie, a następnie lekko posmarować odrobiną oleju. Nakładać na patelnię duże, kopiaste łyżki ciasta, pozostawiając między nimi odstęp. W zależności od wielkości patelni można na niej smażyć jednorazowo 3 lub 4 racuszki.
    4. Smażyć 1–2 minuty, aż racuszki przyrumienią się od spodu, a z wierzchu powstaną na nich pęcherzyki. Przewrócić na drugą stronę dużą łopatką i smażyć jeszcze 1–2 minuty. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple do czasu usmażenia pozostałych racuszków. Przed nałożeniem kolejnej porcji na patelnię posmarować ją lekko olejem.
    5. Wymieszać jogurt z cynamonem. Ułożyć po 2 gorące racuszki na każdym talerzu, dodać po łyżce jogurtu i polać łyżeczką miodu. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy maślanki, możemy użyć 300 ml chudego mleka wymieszanego z łyżeczką soku z cytryny. * • Te racuszki można przyrządzić z białej mąki. * • Dodać wraz z bananami 2–3 łyżki rodzynków. * • Racuszki jagodowe. Przyrządzić ciasto z 225 g białej mąki, łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczki mielonego ziela angielskiego. Zamiast bananów dodać 170 g świeżych czarnych jagód. Podawać z sałatką owocową (zob. przepis na sałatkę na s. 44). * • Banany można też zastąpić 170 g jeżyn.

    Zalety

    • Maślanką nazywano dawniej płyn, który pozostawał z mleka po ubiciu masła. Dziś zazwyczaj przyrządza się ją, dodając kultury bakterii do chudego mleka. Bez względu na metodę wyrobu maślanka zawiera bardzo mało tłuszczu. * • Banany zawierają łatwo przyswajalne przez organizm węglowodany, a także potas, mikroelement niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i praktycznie wszystkich komórek. Są one szczególnie lubiane przez dzieci, więc te racuszki doskonale nadają się na śniadanie dla naszych pociech.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ wapń * ✓ A, B1, B2, B6, B12, E, miedź, żelazo, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ArekJóźwiak
    autor:
    0

    Niezle lecz nie dodawal bym maki razowej jakos mi nie pasuje. Ogolnie dobre z sosem. - 16 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis