„Kawior“ z soczewicy

    „Kawior“ z soczewicy

    3polubienia
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jogurt doprawiony czosnkiem i miętą, wymieszany z surowymi warzywami oraz soczewicą, znakomicie smakuje podany na gorącym chlebie naan. Kilka listków kolendry i mięty dodaje potrawie świeżości, a odrobina sosu chutney lub pikli z limonki dodatkowo wzbogacają jej aromat i smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 300 g zielonej soczewicy z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 1/2 drobno posiekanego ogórka
    • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w małą kostkę
    • 1 drobno posiekany dojrzały pomidor
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    • 1/4 łyżeczki zmielonego kminu
    • spora szczypta curry w proszku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz kajeński
    • Z czym podawać
    • 4 chlebki naan, pokrojone w kliny
    • liście z 3-4 gałązek świeżej mięty
    • 3 łyżki świeżych liści kolendry
    • kilka liści rukoli
    • 2 marchewki, utarte
    • 2 łyżki sosu chutney lub pikli z limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Podgrzać opiekacz. Zmieszać wszystkie składniki „kawioru“ z soczewicy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem kajeńskim.
    2. Po skropieniu placków naan wodą opiekać je po 1 minucie z każdej strony. Przenieść na talerze.
    3. Nałożyć łyżką porcje „kawioru“ na kawałki gorącego chleba, a następnie posypać liśćmi świeżej mięty, kolendry i rukoli oraz utartą marchewką. Podawać, stawiając na stole naczynie z chutneyem lub piklami z limonki.

    Inne propozycje

    • Wstępnie obgotowaną soczewicę możemy przechowywać w zamrażarce. Przyspieszy to przyrządzanie tej smacznej przekąski wówczas, gdy nie uda nam się kupić soczewicy w puszce. Soczewica rozmraża się szybko, zwłaszcza w kuchence mikrofalowej, a także na blasze piekarnika lub w temperaturze pokojowej. * • Utartą marchewkę możemy zastąpić poszatkowaną czerwoną kapustą. * • Żeby przyrządzić chleb naan z cieciorką i szpinakiem, zamiast z soczewicy robimy „kawior“ z 1 puszki (ok. 400 g) cieciorki, którą odsączamy. Nie dodajemy wtedy ogórka, zielonej papryki i pomidora. Gotujemy 225 g liści szpinaku 3 minuty - na parze lub w wodzie. Szpinak dokładnie odsączamy i grubo siekamy, a następnie rozkładamy na poszczególne kromki naan, kładąc na wierzchu po łyżce „kawioru“ z cieciorki. Dekorujemy liśćmi mięty, kolendry i rukoli. Podajemy z kawałkami cytryny do skropienia dania. * • Możemy też przyrządzić chleb pitta faszerowany „kawiorem“ z soczewicy lub cieciorki. Podgrzewamy 4 chlebki pitta. Rozcinamy je, żeby powstały w nich kieszenie, które wypełniamy „kawiorem“, dodając po łyżce tartej marchewki albo kapusty oraz po odrobinie sosu chutney lub pikli z limonki.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, wapƒ, miedź, żelazo, selen, cynk * ✓ B12, E, potas

    Zalety

    • Soczewica, podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych, zawiera duzo błonnika, który sprzyja zmniejszeniu stężenia cholesterolu we krwi. W przeciwieństwie do fasoli i grochu soczewicy nie musimy moczyć przez całą noc. Ponieważ trzeba ją gotować 20 minut, wygodnie jest użyć soczewicy z puszki, która zawiera tyle samo błonnika. * • Jogurt to bogate źródło wapnia, fosforu oraz witamin B2 i B12. * • Marchewka jest doskonałym źródłem witaminy A, ponieważ zawiera dużo beta-karotenu i innych karotenoidów. Dostarcza też witaminy C, niacyny oraz witaminy E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis