Tarta ze szpinakiem

    Tarta ze szpinakiem

    10polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Dla szpinakomaniaków - danie dobre na obiad lub podwieczorek, ale także - zamiast słodkiego ciasta.

    sweet_dreadi Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 25 dag mąki
    • 11 dag masła
    • opakowanie szpinaku
    • 1 jajko
    • ser brie
    • orzeszki ziemne, posiekane
    • przyprawy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka godzin, dzięki czemu będzie dobrze chrupiące (min. 30 min.)
    2. Po odleżeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty oblepiając nim także brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 15 .min z termoobiegiem w temp. 160°C.
    3. W czasie pieczenia mrożony szpinak w sosie dusimy z 1/3 szklanki wody aż do odparowania (i uzyskania przez sos odpowiedniej konsystencji). Brie kroimy na plastry (najlepiej to robić gdy jest dobrze schłodzony), odkrawając pleśniową obwódkę. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nie szpinak a na nim układamy plasterka sera i posypujemy orzeszkami.
    4. Tartę ze szpinakiem zapiekamy ok. 20 minut w temp. 160 stopni (aż do lekkiego zarumienienia ciasta i stopienia sera).

    rada

    Możemy zagnieść nieco więcej ciasta i ułożyć je na tarcie - układając np. kratkę

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Osaka
    autor:
    1

    super smaczne! - 11 mar 2013

    Amieszka
    autor:
    0

    Dodałam czosnek i cebulę, bo nie wyobrażam sobie bez nich szpinaku. Użyłam sera brie, ale następnym razem użyję chyba innego sera. Tarta bardzo smaczna - 14 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis