Faszerowane jajka - kurczaczki wielkanocne

    Faszerowane jajka - kurczaczki wielkanocne

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Urocze kurczaczki zrobione z faszerowanych jajek. Dobre nie tylko na Wielkanoc, ale także dla dzieci na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 12 jajek ugotowanych na twardo
    • 2 łyżki majonezu
    • 1,5 łyżki łagodnej musztardy
    • 1 ogórek kiszony, drobno pokrojony
    • 1 łyżka chrzanu
    • 1 łyżeczka wody z ogórków kiszonych
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 marchewka pokrojona w plasterki
    • 12 plasterków czarnych oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Odkroić bardziej płaskie czubki jajek, tak aby mogły stać.
    2. Odkroić ok. 1/3 z drugiego czubka jajka. Można uciąć prosto lub zrobić zygzak.
    3. Ostrożnie wyjąć żółtka i przełożyć do miski.
    4. Do żółtek dodać majonez, musztardę, ogórka, chrzan, wodę z ogórków, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
    5. Przełożyć masę do woreczka i odkroić jego czubek. Wyciskać masę do wydrążonych jajek tak, aby wystawała ponad powierzchnię jajek. Zaokrąglić łyżeczką.
    6. Z krążków marchewki wyciąć małe trójkąciki i wetknąć w farsz wystający ponad białko tworząc dzióbek.
    7. Za pomocą słomki do napojów wyciąć okrągłe kształty z oliwek. Wetknąć jako oczy w farsz nad dzióbkiem.
    8. W pozostałych krążkach marchewki zrobić po 2 trójkątne nacięcia - to będą stopy kurczaczka.
    9. N górę nałożyć odkrojony wcześniej czubek jajka - to będzie czapeczka. Gotowe :)

    Zobacz jak to zrobić!

    Faszerowane jajka - kurczaczki wielkanocne
    Faszerowane jajka - kurczaczki wielkanocne

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis