Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

    Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna zapiekanka z mięsa i ziemniaków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • średnia cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • kilka łyżek oleju
    • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
    • 2 średniej wielkości marchewki
    • sól, pieprz
    • sos pomidorowy sambal (użyłam Folwark)
    • 4 większe ziemniaki
    • szklanka gęstej śmietany
    • 15 dkg twardego żółtego sera
    • gałka muszkatołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobno kroimy.
    2. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal.
    3. W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min.
    4. Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki.
    5. W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy.
    7. Całość zapiekamy ok 40 min.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Gotuj z Folwarkiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis