Tarta warzywna z różyczkami

    Tarta warzywna z różyczkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pięknie wygląda i jest pyszna - wegetariańska tarta z marchewką i cukinią, na spodzie z gotowego ciasta francuskiego, z dodatkiem mozzarelli, ricotty i parmezanu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta 23 cm

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • 200 g sera ricotta
    • 60 g mozzarelli
    • 40 g startego parmezanu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • gałązka świeżego tymianku
    • sól
    • 6 marchewek, najlepiej w różnych kolorach
    • 2 cukinie
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Formę do tarty o średnicy 23 cm wyłożyć ciastem francuskim. Nadmiar ciasta odkroić. Przykryć papierem do pieczenia, na papier wysypać suchy groch lub fasolę i wstawić na 15 minut do piekarnika, aż się lekko przyrumieni.
    3. Usunąć groch i papier. Groch można w przyszłości użyć ponownie do pieczenia innej tarty.
    4. Zwiększy temperaturę w piekarniku do 200 stopni C.
    5. Zmiksować jajka z ricottą, mozzarellą i parmezanem, doprawić gałką, tymiankiem i solą. Nałożyć nadzienie do przygotowanego spodu i wyrównać wierzch.
    6. Marchewki i cukinię umyć i pokroić w cieniutkie, długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub na mandolinie.
    7. Pokrojone warzywa wstawić w miseczce na 1-2 minuty do mikrofalówki aby zmiękły. (Można je też chwilę podgotować w lekko osolonej wodzie.)
    8. Zwijać paski warzyw w różyczki. Zwykle starczą 2 paski na 1 różyczkę.
    9. Wetknąć różyczki w tartę, a po wierzchu posmarować oliwą.
    10. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, aż nadzienie się zetnie, a ciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło lub na zimno.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tarta warzywna z różyczkami
    Tarta warzywna z różyczkami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis