Postna lazania z selera

    Postna lazania z selera

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca mariaż kuchni włoskiej i polskiej, czyli POSTNĄ LAZANIĘ Z SELERA. To proste, smaczne i sycące danie powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom, ale wszystkim tym, którzy chcą odetchnąć od mięsa, szczególnie teraz w okresie Wielkiego Postu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Beszamel
    • 40 g masła
    • 40 g mąki
    • 400 ml mleka
    • sól
    • gałka muszkatołowa
    • Lazania
    • 500 g selera
    • 4 ziemniaki
    • 100 g startego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką.
    2. Ciągle mieszając na ogniu, dodajemy mleko, solimy i doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy beszamel do wrzenia, uważając, by nie uformowały się grudki.
    3. Obieramy seler i ziemniaki, kroimy je na cienki plasterki.
    4. Na formie do pieczenia wykładamy cienką warstwę beszamelu, którą przykrywamy ziemniakami i znowu beszamelem; posypujemy startym serem, na który kładziemy seler i beszamel. Kontynuujemy aż do brzegów formy, kończąc beszamelem, który posypujemy dużą ilością startego sera.
    5. Pieczemy przez 40-45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis