Sznycel z kurczaka

    Sznycel z kurczaka

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo dobry pomysł na zimowy obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 podwójna pierś z kurczaka
    • sól, pieprz
    • ½ kg pieczarek
    • 1 cebula
    • woda
    • 4 łyżki oliwy
    • mąka
    • jajko
    • bułka tarta
    • 15 dkg twardego startego żółtego sera
    • sos czosnkowy Folwark

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Kurczaka podzielić na 4 porcje. Delikatnie rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę
    2. Pieczarki umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć cebulę i pieczarki doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem około pół godziny.
    3. Rozgrzać oliwę na patelni. Usmażyć kotlety z piersi kurczaka (obtaczając wcześniej w mące, jajku a następnie bułce tartej).
    4. Na usmażone kotlety nałożyć porcję pieczarek, posypać serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 180 C. zapiekać w piekarniku przez około 10 minut (aż ser się rozpuści). Podawać z ulubionym sosem (np. czosnkowym).

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Gotuj z Folwarkiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis