Pieczeń z mielonego mięsa nadziewana szynką, jajkiem, serem i ogórkiem

    Pieczeń z mielonego mięsa nadziewana szynką, jajkiem, serem i ogórkiem

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mięso wieprzowe z łopatki, z ryżem, nadziewane, idealne na obiad z sosem i ziemniakami.

    Mateuszef Košický kraj, Słowacja

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • czerstwa bułka namoczona w mleku
    • 800 g mięsa mielonego
    • 1 cebulka zeszklona na złocisty kolor
    • 250 g ugotowanego i ostudzonego ryżu
    • 1 jajko
    • pół szklanki mąki
    • sól pieprz i inne przyprawy wedle gustu
    • Farsz
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • kilka plastrow szynki
    • kilka plastrów sera żółtego lub topionego w plastrach
    • kilka sztuk ogórków kiszonych
    • Sos
    • 0,7l wody
    • kostka rosołowa
    • kostka topionego sera
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • pół szklanki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Bułkę moczymy w mleku.
    2. Dodajemy mięso, zeszkloną cebulę, ugotowany ryż, jajko, mąkę, przyprawy.
    3. Wszystko dobrze mieszamy i dzielimy na 2 części.
    4. Jedną część mięsa dajemy na posmarowaną olejem brytfankę i rozciągamy mięso tak aby mogło nam wyjść z tego pół rolady.
    5. Na mięso dajemy jajka, szynkę, ser i ogórki.
    6. Przykrywamy szczelnie drugą częścią mięsa i wkładamy do rozgrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy około godziny (każdy zna swój piekarnik - u mnie jest to godzina).
    7. W międzyczasie robię sos dodając do wody kostkę rosołową i ser topiony.
    8. Wszystko w wodzie gotuję do czasu aż się ser rozpuści i delikatnie przyprawiam solą i pieprzem.
    9. Następnie dodaję przecier pomidorowy i śmietanę (obie rzeczy hartuję z gorącego wywaru).
    10. 3 minuty na małym ogniu niech wrze 😊 i sos gotowy.
    11. Następnie wyciągam moją pieczeń z piekarnika, podaję z sosem i ziemniakami.

    Rada:

    UWAGA: Ciepłe mięso (pieczeń) kiepsko się kroi ale ja daję radę ostrym nożem. Natomiast zimną idealnie można porcjować. Sos wedle uznania i gustu ja robię taki jaki nam smakuje bardzo dobry do tego dania jest również pomidorowy, pieczarkowy oraz grzybowy. Pozdrawiam

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis