Ciasteczka walentynkowe z lukrem

    Ciasteczka walentynkowe z lukrem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosty przepis na kruche ciasteczka w kształcie serc, dekorowane lukrem królewskim w fantazyjne wzorki, serduszka, całuski, kropeczki i co tylko chcecie.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g miękkiego masła
    • 250 g cukru
    • 2 jajka
    • skórka z 1 cytryny
    • lukier królewski - przepis poniżej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W dużej misce miksować masło, aż będzie puszyste. Dodać cukier i skórkę cytrynową i dobrze zmiksować. Dodać jajka, zmiksować. Przesiać do masy połowę mąki, zmiksować, a następnie przesiać resztę mąki i ponownie porządnie zmiksować.
    2. Lekko wyrabiać ciasto rękoma, tylko tyle aby się związało. Przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać. Uformować z ciasta prostokąt, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm. Wykrawać foremką serduszka i przekładać na przygotowane blaszki.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut aż się leciutko przyrumienią (po upieczeniu pierwszej blaszki czas pieczenia kolejnych będzie krótszy). Wyjąć z piekarnika i odstawić aby całkiem ostygły.
    6. Jak dekorować:

    7. Aby pokryć całe ciasteczka i zrobić w lukrze wzorki (tzw. metoda wypełniania), należy użyć lukier królewski rozcieńczony sokiem cytrynowym i nałożyć go do woreczka dekoratorskiego z cienką końcówką (jak do rysowania).
    8. Należy najpierw narysować kontur wzdłuż brzegu, a następnie wypełnić środek. Szpikulcem lub innym ostro zakończonym narzędziem należy wówczas wyrównać lukier w miejscach, gdzie np. nie doszedł aż do brzegu.
    9. Kiedy lukier jest jeszcze mokry, można na nim zrobić wzorki. W tym celu używamy tego samego lukru (rozcieńczonego), ale z dodatkiem barwnika spożywczego (w żelu lub w paście).
    10. Aby zrobić serduszka, wystarczy namalować innym kolorem kropki w lukrze bazowym, a następnie szpikulcem przeciągnąć pionowo wzdłuż tych kropek.
    11. Aby namalować całuski, należy w lukrze bazowym namalować innym kolorem lukru owalny kształt i przeciągnąć szpikulcem w poprzek.
    12. Wzorek marmurkowy można utworzyć przez narysowanie kolorowych linii na lukrze bazowym, a następnie przez przeciągnięcie szpikulcem linii z góry na dół w poprzek linii.
    13. Można też narysować lukrem kontur wzdłuż ciastka, a następnie wypełnić środek grubymi pasami. Tutaj też można następnie szpikulcem przeciągnąć w górę i w dół tworząc ciekawe wzorki.
    14. Po zakończeniu ozdabiania odłożyć ciastka, aby lukier całkiem zastygł.

    Lukier królewski:

    Przesiać do miski 375 g cukru pudru. W osobnej misce ubić 2 białka (ok. 60 g), aż będą puszyste. Do białek dodawać cukier puder po łyżce na raz, stale miksując, aż masa będzie sztywna. Aby rozrzedzić lukier można wmiksować na koniec łyżeczkę, dwie soku z cytryny. Jeśli chcecie zrobić lukier bez jajek, należy zmiksować 375 g cukru pudru z ok 4-50 ml soku z cytryny (w zależności od pożądanej konsystencji).

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasteczka walentynkowe z lukrem
    Ciasteczka walentynkowe z lukrem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie