Pizza neapolitańska

    Pizza neapolitańska

    2polubienia
    15godz.36min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca niezawodny przepis na prawdziwą PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ:

    Składniki
    ilość sztuk: 6 placków pizzy

    • 500 g wody o temperaturze pokojowej
    • 900 g mąki
    • 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych)
    • 20 g soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  +15godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 15godz.36min. 

    1. Wyrabiamy wodę z 250 g mąki przez 2 minuty. Zakrywamy i zostawiamy na 30 minut – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze.
    2. Po 30 minutach wracamy do wyrabiania ciasta. Dodajemy drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody). Dodajemy 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodajemy sól i kontynuujemy dodawanie małych ilości mąki. Ugniatamy przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Zostawiamy na jakiś czas, po czym owijamy ją przezroczystą folią i wkładamy na noc do lodówki.
    3. Wyjmujemy ją z lodówki 30 minut przed użyciem. Kroimy ciasto na kawałki 250-300 gramowe i formujemy z nich okrągłe kulki, które zostawiamy na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobinką oliwy).
    4. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgniatamy ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Dodajemy ulubione dodatki, po czym wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 4-6 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis