Kruche babeczki z kremem chałwowym, sezamem i solonymi fistaszkami

    Kruche babeczki z kremem chałwowym, sezamem i solonymi fistaszkami

    1polubienie
    3godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Myślałam już, że mnie to nie spotka... Stało się w najmniej spodziewanym momencie i uderzyło z siłą słonia... Zakochałam się! Obiekt mojej miłości jest delikatny, intrygujący i niezwykle charakterny. Sprawia, że o bożym świecie zapominam i ciągle mi go mało. A jest nim połączenie chałwa-sezam-solony fistaszek. Z całego zakochanego serca polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Kruche ciasto
    • 340 g mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 200 g zimnego masła
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka zimnej śmietany 18%
    • Krem
    • 400 g dowolnej chałwy (np. waniliowej; chałwa nie powinna mieć większych kawałków orzechów oraz czekolady)
    • 400 g śmietany kremówki 36%
    • Dodatkowo
    • mała garstka sezamu
    • garść solonych orzeszków ziemnych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

      Kruche ciasto:

    1. Mąkę i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki.
    2. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem.
    3. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
    4. Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia.
    5. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach.
    6. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.
    7. Krem:

    8. Chałwę kruszymy lub rozgniatamy widelcem na mniejsze cząstki. Śmietanę przekładamy do rondelka i zagotowujemy, a gdy pojawią się pierwsze bąble, zdejmujemy z ognia.
    9. Do gorącej śmietanki wrzucamy chałwę i mieszamy do momentu, w którym chałwa całkowicie się rozpuści. Studzimy, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
    10. Po tym czasie ubijamy mikserem na puszysty krem. Śmietana z chałwą powinny pięknie i szybciutko zwiększać swoją objętość pod ubijakami.
    11. Na wystudzone babeczkowe spody rzucamy 2-3 połówki solonych fistaszków, a następnie wypełniamy kremem (można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką). Wierzch posypujemy uprażonym na suchej patelni i całkowicie wystudzonym sezamem oraz połówką orzeszka.

    Rada:

    Kruche spody, przed wyłożeniem kremu, można także posmarować frużeliną owocową lub ulubioną marmoladą i dopiero na to wyciskać krem. Zamiast sezamu i solonych fistaszków można oczywiście użyć innych ulubionych orzechów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis