Kruche rogaliki z dżemem

    Kruche rogaliki z dżemem

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Klasyka! Duże, treściwe, nieprzesłodzone i pachnące rogaliki. Osobiście dałabym sobie za nie coś malutkiego odkroić. Także... polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 20 rogalików

    • 1 kg mąki pszennej
    • 1 szklanka cukru
    • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • 300 g masła (1 i ½ kostki)
    • 2 jajka
    • 4 żółtka
    • 300 g śmietany kwaśnej 18%
    • Dodatkowo
    • ok. 400-500 g ulubionego dżemu (u mnie z owoców leśnych oraz truskawkowy)
    • cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

      ROBIMY CIASTO

    1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie. Do takiej mącznej mieszanki dodajemy posiekane, zimne masło, równie zimną śmietanę, a na końcu jajka oraz żółtka. Łączymy wstępnie w misce, a kiedy składniki zaczną tworzyć spójną całość, przekładamy na stolnicę i zagniatamy jeszcze przez krótką chwilkę. Nie męczymy ciasta zbyt długo – ciasto powinno być zwarte, a wszystkie składniki ładnie połączone w jedną całość. Gdy tak się stanie, dzielimy ciasto na cztery równe części.
    2. KSZTAŁTUJEMY ROGALIKI

    3. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, który następnie ostrym nożem dzielimy na 8 trójkątów. U podstawy każdego z nich kładziemy łyżeczkę ulubionego dżemu i zawijamy do środka.
    4. Kształtujemy zgrabnego rogalika (u mnie z tym akurat słabo...) i wykładamy na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Rogaliki są dość duże, na jedną standardową blachę wchodzi około 10 sztuk.
    5. PIECZEMY ROGALIKI

    6. Teraz pozostało nam już tylko włożyć rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i upiec na złoty kolor, co zajmie nam około 20 minut.
    7. W zależności od grubości ciasta i wielkości naszych rogalików pieczenie może zająć od 15 do 25 minut. Nie warto patrzeć obsesyjnie na zegarek, lepiej będzie pogapić się na rogaliki – kiedy będą rumiane i pachnące, można wyciągać.
    8. Po upieczeniu studzimy rogaliki i posypujemy cukrem pudrem. Ja, rzecz jasna, wcinam na ciepło ze szklanką zimnego mleka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis