Aromatyczna śliwkowa tarta

    Aromatyczna śliwkowa tarta

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zapomniałam kupić cukru... a następnie okazało się, że mam w lodówce tylko jedno jajko... a potem wylałam na podłogę śmietanę... zaczęłam knuć i kombinować... Efekt? Jedna z najlepszych tart, jakie w życiu zrobiłam. Aromatyczna, lekka i charakterna. Czasami chyba warto być ciapą.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Kruche ciasto
    • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
    • ¾ kostki zimnego masła
    • 1 łyżka lodowatej wody
    • Nadzienie
    • ok. 450-500 g świeżych lub mrożonych śliwek węgierek
    • ½ szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • ½ opakowania budyniu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

      ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty

    1. Na stolnicę lub do dużej miski wysyp mąkę. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Dodaj łyżkę lodowatej wody. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami - chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche.
    2. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na pół godziny. W międzyczasie możesz przygotować formę do pieczenia tarty i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozpłaszcz je dłonią lub wałkiem na okrągły placek i wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe... bo chcesz, aby równo się upiekło.. (Ten typ ciasta, bez żółtek i śmietany, nie da się rozwałkować, więc nie próbuj!). Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej.
    4. Teraz ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
    5. Po tym czasie zrumieniony spód wyciągnij z piekarnika i zmniejsz jego temperaturę do 180 stopni C. Najtrudniejsze za Tobą!
    6. ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty

    7. Śliwki pokrój podle własnej fantazji i rozłóż na podpieczonym spodzie. Ja preferuję raczej malutkie cząstki śliwek, ale oczywiście możesz je pokroić po prostu na połówki.
    8. Do miski wlej mleko, wbij do niego jajko i rozmąć je razem rózgą lub trzepaczką. Teraz dodaj do tej mieszanki cukier wanilinowy, cynamon oraz proszek budyniowy. Wymieszaj dokładnie i powstałym, aromatycznym płynem zalej śliwki.
    9. UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę

    10. Formę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
    11. Po wyciągnięciu wystudź i posyp cukrem pudrem lub zajadaj na ciepło, bo taka tarta jest najpyszniejsza.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis