Mini ptysie - przepis na podstawowe ciasto parzone

    Mini ptysie - przepis na podstawowe ciasto parzone

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dzisiaj przepis na dość proste ptysie zrobione z podstawowego ciasta parzonego, równie dobrze można z niego upiec karpatkę lub eklery. Ja zdecydowałam się na urocze ptysie z nadzieniem waniliowym. Wychodzą dość płaskie, idealne właśnie do nadziania - można je jeszcze "w miarę normalnie" ugryźć :) . Przechowują się smaczne do kilku dni, jednak bez ukrywania najlepsze są takie świeżutkie, tyle co wyjęte z piekarnika, najbardziej chrupiące. Dobrze też jest nadziewać je tuż przed podaniem (można przekrawać tak jak ja to robiłam lub za pomocą specjalnej końcówki, np. takiej do dekoracji tortów, nadziewać je jak pączki). PS: Mój chłopak mówił: "No pyszne były! Delikatne, ale pełne smaku." - a on nigdy nie kłamie :)

    DlaSmaku Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 i 1/2 szklanki (325 g) mąki pszennej
    • 170 g masła
    • 2 łyżki (20 g) cukru pudru
    • szczypta soli
    • 3/4 szklanki (175 ml) wody
    • 6 jajek
    • Krem
    • 500 ml śmietany kremówki 36%
    • 5 płaskich łyżek (40-50 g) cukru pudru
    • 200 g kremowego serka (np. Philadelphia)
    • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    2. Mąkę przesiać.
    3. W garnku rozpuścić masło z cukrem, solą i wodą. Zagotować. Od razu odstawić z kuchenki i wsypać mąkę. Energicznie mieszać aż masa będzie gładka. Z powrotem postawić na kuchence i podgrzewać do 5 minut, ciągle mieszając (dopóki ciasto nie będzie błyszczące i uformuje się z niego kula).
    4. Przełożyć ciasto do miksera i ucierać przez 5 minut - żeby szybciej wystygło. Dodać jajka, po jednym na raz, ucierając za każdym razem dopóki masa nie będzie gładka.
    5. Blaszkę wyłożyć matą teflonową z wgłębieniami na ciastka lub jeśli nie mamy takiej - papierem do pieczenia, na którym narysujemy sobie kółka o odpowiedniej dla nas wielkości (polecam o średnicy 4 cm). Łyżeczką wykładać ciasto, starać się uformować kulę.
    6. Piec w temperaturze 220 stopni przez 5 minut, potem zmniejszyć do 190 stopni i piec przez około 30 minut - dopóki ptysie nie będę ładnie przyrumienione. Potem wyłączyć piekarnik, ale na jeszcze 10 minut zostawić w nim ptysie. Po tym czasie je wyjąc na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
    7. W międzyczasie można przygotować masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Przy końcu dodać serek i ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. Przed podaniem nadziewać ptysie. Można je posypać jeszcze cukrem pudrem lub dodać do dekoracji jakieś owoce (najlepiej jagodowe).

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Dla Smaku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis