Ciasteczka z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi

    Ciasteczka z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mają miękką, kruchą, piaskową konsystencję. Pachną rumem i rodzynkami, a płatki kukurydziane przyjemnie chrupią między zębiskami. Pyszne (jak wszystkie ciasteczka) na ciepło ze szklanką zimnego mleka.

    Składniki
    ilość sztuk: 40 ciasteczek

    • 50 g rodzynek
    • 2 łyżki rumu
    • 150 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g margaryny
    • 100 g cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 150 g płatków kukurydzianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rodzynki w małej miseczce zalewamy rumem i odstawiamy na 15 minut. Niech w spokoju nasiąkną.
    2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Dwie standardowe piekarnikowe blachy smarujemy masłem lub margaryną. (Nie wykładamy blach papierem do pieczenia! Spody ciasteczek bardzo do niego przywierają. Można z powodzeniem użyć maty silikonowej do pieczenia, jeśli takową posiadacie).
    3. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy starannie z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
    4. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą jasną masę. Powinno to trwać około 5 minut.
    5. Następnie wbijamy jajka po jednym, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolitą masę.
    6. Kiedy tak się stanie, w trzech partiach dodajemy mąkę i miksujemy, znów do ładnego połączenia.
    7. Odkładamy mikser i chwytamy za łychę. Do ciasta najpierw wrzucamy nasączone rodzynki (jeśli na dnie miseczki zostało trochę rumu, to także wlewamy go do masy) i rozprowadzamy je dokładnie.
    8. Jako ostatnie wrzucamy płatki kukurydziane. Ja przez chwilkę staram się wmieszać je do ciasta łyżką, a następnie przechodzę na tryb ręczny. Nie staram się przy tym być super-delikatna. Płatki powinny być porozkruszane na mniejsze części, także możemy troszkę pozgniatać. Masa ciasteczkowa gotowa!
    9. Teraz mamy dwie opcje, albo nabieramy łyżką po kawałku ciasta i formujemy na przygotowanych blachach małe kopczyki, albo moczymy dłonie w wodzie i robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozkładamy na blachach, a następnie delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odległości, gdyż będą rosły. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają.
    10. Tak przygotowane blachy wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na około 12 minut. Powinny się zarumienić, a my powinniśmy poczuć piękny maślano-rumowy aromat.
    11. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozwalamy im odetchnąć przez parę minut na blachach, a następnie przenosimy na drucianą siatkę i studzimy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis