Wiosenny torcik truskawkowo-jogurtowy, czyli lekko, sezonowo, owocowo

    Wiosenny torcik truskawkowo-jogurtowy, czyli lekko, sezonowo, owocowo

    1polubienie
    8godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tego typu ciasta zwykle nazywane są „sernikami na zimno”... cóż dla mnie to cukiernicza profanacja, bo cały sens sernika w mazistym, długo pieczonym, zmielonym twarogu. Nie umniejsza to jednak niezwykle przyjemnego smaku wszelkich tego typu musowo-jogurtowo-owocowych wariacji! Ciasto można pałaszować w ilościach wprost hurtowych, jest świeże, lekkie i mało słodkie. W sezonie na truskawki oprzeć się trudno! Przepis niezawodnej pani Świątkowskiej, lecz lekko zmodyfikowany na moje.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 21 cm

    • Spód
    • 40 g masła
    • 150 g ciastek maślanych oblanych czekoladą mleczną (u mnie ciastka holenderskie, ale świetnie sprawdzą się także inne tego typu wyroby, jak digestive, bonitki, czy petitki)
    • 70 g orzechów włoskich
    • Masa truskawkowo-jogurtowa
    • 2 i ½ łyżki żelatyny
    • ok. 1/3 szklanki zimnej wody
    • ok. 500 g świeżych truskawek
    • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
    • ¼ szklanki płynnego miodu
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego (1 i ½ małego opakowania)
    • 1 szklanka śmietany kremówki 36% (1 małe opakowanie)
    • 3 łyżki cukru (ilość można zwiększyć do 5-6 łyżek, jeśli chcemy uzyskać sernik słodszy, przy 3 łyżkach będzie raczej mało słodki)
    • Dodatkowo
    • ok. 200-300 g truskawek na wierzch

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.55min. 

      ROBIMY SPÓD... (i staramy się go nie wyjeść zanim trafi na niego masa)

    1. Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    2. Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy orzechy włoskie oraz herbatniki na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wsypać składniki do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do pokruszonych ciastek dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Masę ciasteczkową wsypujemy na dno tortownicy, wyrównujemy, dociskamy dłonią, aby powstał zwarty spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy.
    3. ROBIMY TRUSKAWKOWO-JOGURTOWĄ MASĘ... (a w kuchni zapachnie wiosną!)

    4. Żelatynę moczymy przez kilka minut w minimalnej ilości lodowatej wody (ok. ¼ szklanki), a następnie rozpuszczamy ją na małym ogniu w rondelku, uważając aby jej nie zagotować, gdyż wtenczas straci swoje właściwości spajające masę. Odstawiamy i bierzemy się za truskawki.
    5. Odszypułkowane i umyte owoce wrzucamy do dużej miski i blendujemy/miksujemy na jednolity mus. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, czyli sok cytrynowy, miód, jogurt, śmietanę oraz cukier. Miksujemy wszystko przez chwilkę, aby składniki połączyły się w jedną całość.
    6. Teraz powolutku, cienką strużką dolewamy żelatynę (powinna być jeszcze ciepła i płynna), nie przestając miksować. Kiedy już ładnie rozłoży się w masie (po ok. 2 minutach miksowania), możemy wyciągnąć przygotowany spód z lodówki i wylać na niego całość.
    7. DEKORUJEMY I CHŁODZIMY... (przyda się sporo cierpliwości i samozaparcia)

    8. Od razu zabieramy się za wierzch naszego ciasta, które z minuty na minutę będzie coraz bardziej tężeć.
    9. Dodatkowe 200-300 g truskawek przekrajamy na połówki, ćwiartki lub tak, jak podpowiada nam fantazja i układamy lub rozrzucamy na cieście.
    10. Teraz etap najbardziej frustrujący. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
    11. Następnego dnia sernik dumnie wyjmujemy z lodówki, usuwamy dno tortownicy i papier (wbrew pozorom odchodzi pięknie) i przekładamy na paterę.
    12. Sposobów na dekorację jest nieskończenie wiele... możecie nie wykładać truskawek na wierzch, ale zmiksować je z cukrem pudrem na mus i polać nim torcik lub podać z bitą śmietaną i listkami mięty. Możecie także pokruszyć kilka herbatników lub starkować kilka kostek białej czekolady i posypać nimi wierzch. Smak truskawek pasuje przecież do wszystkiego!

    Rada:

    Ten sezonowy torcik można przygotować także z innych letnich owoców: jagód, jeżyn, malin, brzoskwiń, czy mango. No i oczywiście w wersji wegetariańskiej (czyli u mnie) żelatynę zastępujemy agarem, który przygotowujemy przed dodaniem do masy według przepisu na opakowaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis