Chlebek dyniowy, ziołami pachnący i wilgotny jak trzeba

    Chlebek dyniowy, ziołami pachnący i wilgotny jak trzeba

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Na ciepło i na zimno, na śniadanie i na obiad.... Ja mogę wcinać ten chlebek bezustannie!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chlebek

    • 1 mała cebula
    • 30 g masła
    • 3 łyżeczki świeżych listków tymianku
    • 1 szklanka mąki
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki cukru
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • ½ łyżeczki mielonego kminku
    • 1 szklanka purée z dyni
    • 2 jajka
    • ½ szklanki mleka
    • ½ szklanki oleju
    • kilka krótkich plasterków dyni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Cebulę drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni i krótko podsmażyć na nim cebulę z 2 łyżeczkami tymianku (około 3-4 minuty). Będzie pięknie pachnieć. Odstawić z ognia.
    2. Do miski przesiać mąkę, a następnie wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem, solą, gałką muszkatołową i kminkiem. Odstawić.
    3. Do osobnej miski wrzucić purée dyniowe, podsmażoną cebulę (wraz z masłem), a następnie wbić jajka, dolać mleko oraz olej. Wszystko zmiksować do ładnego połączenia składników. Teraz należy odłożyć 2 łyżki masy do osobnej miseczki na później.
    4. Do masy dyniowej dodać w dwóch partiach mąkę wymieszaną z przyprawami i połączyć do otrzymania gładkiej masy. Ciasto gotowe.
    5. Małą keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą jajeczno-dyniową. Ułożyć plasterki dyni i posypać wierzch pozostałym tymiankiem (ja sypię dodatkową łyżeczkę, bo bardzo lubię jego aromat).
    6. Tak przygotowany chlebek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec do tzw. „suchego patyczka”, co zajmie, w zależności od wilgotności ciasta i rodzaju purée dyniowego, około 60-75 minut.
    7. Gdy chlebek jest upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i wystudzić całkowicie na drucianej kratce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis