Koulourakia, czyli greckie kruche ciasteczka

    Koulourakia, czyli greckie kruche ciasteczka

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Koulourakia to ciasteczka przygotowywane tradycyjnie na Wielkanoc. Mają przyjemny maślano-korzenny zapach, a skręcanie w spiralki, warkoczyki i ślimaczki jest wielką frajdą!

    Składniki
    ilość sztuk: 60 ciastek

    • 1 i ¼ kg mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka mielonych goździków (ja utłukłam w moździerzu)
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 200 g masła
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mleka
    • białko do smarowania
    • sezam do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mąkę przesiewamy do wielkiej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, goździkami i cynamonem.
    2. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
    3. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a żółtka w osobnej misce z cukrem na puszystą jasną masę.
    4. Do mąki wlewamy kolejno wystudzone masło, żółtka z cukrem i dodajemy ubitą pianę. Zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Kiedy ciasto jest już zwarte i zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze kilka minut.
    5. Teraz zaczyna się zabawa! Z gotowego ciasta odrywamy kawałki mniej więcej wielkości kuleczki ping-pongowej i toczymy z nich długie wałeczki, a następnie fikuśnie skręcamy. Ja zdecydowałam poskręcać moje ciastka na tradycyjny grecki sposób, ale można na tym etapie puścić wodze fantazji. Oczywiście na stronach internetowych odnaleźć można mnóstwo kształtów, jakie mogą przybrać te ciasteczka. Polecam pooglądać zanim przystąpicie do skręcania.
    6. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut, do ładnego zrumienienia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis