Włoskie pączki z ricottą

    Włoskie pączki z ricottą

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca włoskie pączki na Tłusty Czwartek.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 pączków

    • 300 g mąki
    • 300 g ricotty
    • 100 g skrobi
    • 3 jajka
    • 80 g cukru
    • 40 ml brandy
    • 50 g masła
    • 1 łyżeczka drożdży
    • szczypta soli
    • 1 starta skórka z pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma; rękoma mieszamy tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie.
    2. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju.
    3. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis