Grzybki marynowane

    (4)
    1 godz.

    Pyszne grzybki marynowane. Najlepiej podawać jako przystawkę do obiadu albo zakąskę do imprezowej wódeczki!

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 148 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików półlitrowych

    • 2 kg świeżych podgrzybków lub prawdziwków
    • 875 g (3,5 szkl.) wody
    • 1 łyżka cukru
    • 250 g (1 szkl.) octu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 liść laurowy
    • 1-3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 cebula
    • kilka ziaren pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Grzyby oczyścić i wypłukać. Zagotować w dużym garnku, następnie zmienić wodę i ponownie zagotować. Odcedzić. Jeśli mamy duże grzyby to należy je pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Przygotowane grzyby powkładać do ½ l słoiczków - zapełnić ¾ każdego słoika, tak aby zostawić miejsce na zalewę.
    3. Zalewa

    4. Zagotować w dużym garnku wodę z cukrem, octem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i ziarnami pieprzu. Gotować ok. 5 min. Ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać słoiki prawie do pełna. Pomieszać grzyby z zalewą.
    5. Słoiki dobrze zakręcić i włożyć do dużego garnka z wodą i ściereczką na dnie. Woda powinna dochodzić do ¾ wysokości słoików. Przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować (gotować na małym ogniu) przez 7 minut. Przechowywać w spiżarni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (4)

    Agnieszka
    autor:
    50

    Wspaniałe grzybki, moja sąsiadka je robi i zawsze smakują znakomicie!  -  13 wrz 2010

    oleńka
    autor:
    25

    Fajny, szybki przepis. Pasteryzowałam trochę dłużej, tak z przyzwyczajenia. Grzybki wyszły pyszne!  -  08 wrz 2014

    kasiabielska0
    autor:
    6

    Przepis super próbowałam  -  07 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis