Grzybki marynowane

    oleńka
    • < />
      oleńka
    • < />
      Jola

    Grzybki marynowane

    Grzybki marynowane

    (4)
    1godz.


    Zrobione przez 144 osoby

    Pyszne grzybki marynowane. Najlepiej podawać jako przystawkę do obiadu albo zakąskę do imprezowej wódeczki!

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików półlitrowych

    • 2 kg świeżych podgrzybków lub prawdziwków
    • 875 g (3,5 szkl.) wody
    • 1 łyżka cukru
    • 250 g (1 szkl.) octu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 liść laurowy
    • 1-3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 cebula
    • kilka ziaren pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Grzyby oczyścić i wypłukać. Zagotować w dużym garnku, następnie zmienić wodę i ponownie zagotować. Odcedzić. Jeśli mamy duże grzyby to należy je pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Przygotowane grzyby powkładać do ½ l słoiczków - zapełnić ¾ każdego słoika, tak aby zostawić miejsce na zalewę.
    3. Zalewa

    4. Zagotować w dużym garnku wodę z cukrem, octem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i ziarnami pieprzu. Gotować ok. 5 min. Ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać słoiki prawie do pełna. Pomieszać grzyby z zalewą.
    5. Słoiki dobrze zakręcić i włożyć do dużego garnka z wodą i ściereczką na dnie. Woda powinna dochodzić do ¾ wysokości słoików. Przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować (gotować na małym ogniu) przez 7 minut. Przechowywać w spiżarni.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (4)

    Agnieszka
    autor:
    50

    Wspaniałe grzybki, moja sąsiadka je robi i zawsze smakują znakomicie!  -  13 wrz 2010

    oleńka
    autor:
    25

    Fajny, szybki przepis. Pasteryzowałam trochę dłużej, tak z przyzwyczajenia. Grzybki wyszły pyszne!  -  08 wrz 2014

    kasiabielska0
    autor:
    6

    Przepis super próbowałam  -  07 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis