Wegańskie pancakes

    (666)

    Lekkie, puszyste i delikatne naleśniki amerykańskie - czyli pancakes, bez jajek i bez nabiału. Posmakują nie tylko weganom ;)


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 9 naleśników

    • 150 g mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 300 ml wody
    • 1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, sodę i sól. W osobnej misce rozmieszać wodę z olejem.
    2. W środku kupki z mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie wodę z olejem. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. W cieście mają pozostać grudki.
    3. Rozgrzać lekko nasmarowaną olejem patelnię na średnio-dużym ogniu.
    4. Nakładać ciasto dużą łyżką na gorącą patelnię i smażyć naleśniki, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi będą suche. Odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumienią.

    Pancake how-to

    Forget flops with our collection of Pancake videos! We'll show you how to make everything from traditional pancakes to savoury crepes, and more. Watch now!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (666)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)