Wegańskie pancakes

    Wegańskie pancakes

    3polubienia
    15min.


    Zrobione przez 7 osób

    Lekkie, puszyste i delikatne naleśniki amerykańskie - czyli pancakes, bez jajek i bez nabiału. Posmakują nie tylko weganom ;)

    Składniki
    ilość sztuk: 9 naleśników

    • 150 g mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 300 ml wody
    • 1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, sodę i sól. W osobnej misce rozmieszać wodę z olejem.
    2. W środku kupki z mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie wodę z olejem. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. W cieście mają pozostać grudki.
    3. Rozgrzać lekko nasmarowaną olejem patelnię na średnio-dużym ogniu.
    4. Nakładać ciasto dużą łyżką na gorącą patelnię i smażyć naleśniki, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi będą suche. Odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumienią.

    Pancake how-to

    Forget flops with our collection of Pancake videos! We'll show you how to make everything from traditional pancakes to savoury crepes, and more. Watch now!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis