Tofurnik czekoladowy

    Tofurnik czekoladowy

    1polubienie
    4godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne wegańskie* ciasto czekoladowe z tofu na spodzie z ciasteczek i migdałów. Niektórym wydaje się mało słodkie, więc można nieco dosłodzić cukrem pudrem lub ksylitolem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • 110 g margaryny roślinnej, stopionej
    • 200 g ciasteczek typu digestives, pokruszonych
    • 60 g migdałów
    • 500 g czekolady, posiekanej
    • 2 opakowania (po 340 g) miękkiego tofu, odsączonego
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. Margarynę, ciasteczka i migdały umieścić w pojemniku robota kuchennego i miksować pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i uklepać na dnie.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku aż nabierze złocistej barwy - ok 15 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić ok 15 minut.
    4. W tym czasie stopić czekoladę w kąpieli wodnej, często mieszając.
    5. Stopioną czekoladę, tofu i wanilię umieścić w czystym pojemniku robota kuchennego i zmiksować na gładką masę, zeskrobując kilka razy resztki ze ścianek, aby wszystko było wymieszane.
    6. Wlać masę na przygotowany spód. Wstawić na 4 godziny do lodówki.

    Wegańskie*

    Ciasto będzie wegańskie, jeśli użyjecie do niego czekolady wegańskiej i wegańskich ciasteczek. Jeśli nie zależy Wam, aby tofurnik był 100% wegański, zamiast margaryny możecie użyć masła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis