Domowy granulowany czosnek

    Domowy granulowany czosnek

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty przepis na domowy granulowany czosnek, czyli przygotujcie sobie sami domową przyprawę, bez niepotrzebnych środków konserwujących. Z 665 g świeżego czosnku wychodzi aż 265 g czosnku granulowanego, więc to się opłaca!

    Składniki
    ilość sztuk: 265 g

    • 665 g czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Obrać ząbki czosnku.
    2. Pokroić czosnek w cienkie plasterki.
    3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 2-3 godziny w 90-100°C z termoobiegiem. Można też suszyć w suszarce do warzyw i owoców przez 2 dni. Jak czosnek będzie suchy i kruchy - jest gotowy.
    4. Zmiksować wysuszony czosnek na proszek w malakserze lub w blenderze. Przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć.

    Piekarniki bez termoobiegu

    Jeśli masz piekarnik bez termoobiegu, możesz po prostu uchylić drzwiczki i włożyć w nie drewnianą łyżkę, aby powstała cyrkulacja powietrza.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis