Pasiasty makowiec

    Pasiasty makowiec

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawie wygląda i fantastycznie smakuje. Nigdy nie przepadałam za makiem, ten przepis odmienił moje gusta.

    lovestobake Warmińsko-mazurskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto

    • Masa makowa
    • można użyć masy makowej z puszki lub zrobić z poniższych składników
    • 250 g maku
    • 1 łyżka masła
    • 70 g cukru
    • bakalie
    • 1 białko, ubite ze szczyptą soli
    • kilka kropel aromatu migdałowego
    • Ciasto
    • 500 g mąki krupczatki
    • 250 ml letniego mleka
    • 30 g świeżych drożdży
    • szczypta soli
    • 1 łyżka cukru
    • 80 g cukru pudru
    • 100 g masła
    • 1 żółtko
    • kilka kropel aromatu cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Masę makową zrób najpierw. Mak opłucz, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 min. Odcedź i zmiel 3-krotnie.
    2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mak, cukier i bakalie. Gotuj 5 min mieszając.
    3. Dodaj aromat. Gdy wystygnie, dodaj pianę z ubitego białka. Delikatnie wymieszaj.
    4. Zanim zaczniesz ciasto - mąkę należy przesiać.
    5. Do miski wlej lenie mleko. Wkrusz drożdże, dodaj szczyptę soli i łyżkę cukru. Wymieszaj. Dodaj tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    6. Masło należy roztopić i przestudzić. Połącz wszystkie składniki na ciasto.
    7. Wygnieć składniki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia (ok 30 min).
    8. Ciasto rozwałkuj w prostokąt. Posmaruj masą makową i potnij na 5-centymetrowe (szerokość) paski. Zawiń pierwszy w pasek w rulon. Owijaj dookoła niego kolejne paski.
    9. Piecz 40-50 min w temp. 180 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis