Torta caprese - czyli bezglutenowe ciasto czekoladowe

    Torta caprese - czyli bezglutenowe ciasto czekoladowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Torta Caprese to pyszne ciasto czekoladowo-migdałowe pochodzące z Capri. Jest bardzo popularne we Włoszech. Bez mąki i bogate w dobrej jakości czekoladę - jest idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 22 cm

    • 200 g ciemnej czekolady dobrej jakości
    • 5 jajek o temperaturze pokojowej
    • 1 szczypta soli
    • 180 g cukru
    • 200 g masła o temp. pokojowej, pokrojonego w kostkę
    • 200 g mielonych migdałów
    • 25 g kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Stopić czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek i dodawać po jednym żółtku, stale miksując.
    4. Dodać migdały i delikatnie wymieszać.
    5. Dodać stopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
    6. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    7. Przesiać kakao z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta; wymieszać. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy i wyrównać.
    8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-55 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Po 30 minutach pieczenia sprawdzić wierzch, jeśli będzie za suchy - ciasto przykryć folią aluminiową i piec dalej.
    9. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, a ciasto zostawić w środku aby stygło powoli Po kilkunastu minutach wyjąć na metalową kratkę.
    10. Jak już ostygnie całkowicie, odwrócić na duży talerz, zdjąć papier i znów odwrócić. Posypać cukrem pudrem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Torta caprese - czyli bezglutenowe ciasto czekoladowe
    Torta caprese - czyli bezglutenowe ciasto czekoladowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis