Pyzy nadziewane serem gorgonzola

    Pyzy nadziewane serem gorgonzola

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Na stres nie ma nic lepszego jak ugotować coś pysznego z przepisu naszej babci. Pyzy to ziemniaczane poduszeczki, które, gotowała moja babcia Helenka. Pamiętam, jak będąc dzieckiem często w zimowe weekendy razem gotowałyśmy różne mniej lub więcej skomplikowane potrawy. Jej dom zawsze wypełniało bogactwo zapachów. Szczególnie pamiętam aromat pieczonych jabłek z miodem i cynamonem, który unosił się z opalanym drewnem pieca kominkowego, które serwowała na deser. Ziemniaki powinny zawierać dużo skrobi, bo to ona decyduje o jakości i pulchności pyz. Jak to sprawdzić? Przecinamy ziemniaka na pół i pocieramy obie połówki o siebie. Jeśli na pocieranych powierzchniach utworzy się biała zawiesina, ziemniaki są bogate w skrobię i najlepiej nadają się na pyzy.

    WIZYTAiSMAK Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Składniki na sos serowy z nutą cytryny
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 120 g sera feta
    • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
    • 3 plastry sera tostowego
    • Pyzy
    • 1 kg ziemniaków
    • 150 g sera feta
    • 6 łyżek skrobi kukurydzianej
    • 1 jajo
    • 100 g sera gorgonzola
    • sól (według gustu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

      Wykonanie sosu:

    1. Śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy.
    2. Dodajemy resztę składników i podgrzewamy do momentu, aż całość ma kremową konsystencje.
    3. Wykonanie pyz:

    4. Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą miękkie. Odlewamy wodę i ugniatamy je.
    5. Dodajemy ser i gnieciemy na jednolitą masę.
    6. Przekładamy na talerz do wystygnięcia, na około 30 minut. Nie przykrywamy i nie wkładamy do lodówki.
    7. Wykładamy na stolnicę, dodajemy skrobię kukurydzianą, jajo i ugniatamy.
    8. Formujemy z masy placuszek o średnicy ok. 4 cm i nakładamy na środek 1 łyżeczkę gorgonzoli.
    9. Zlepiamy tak, aby powstała kulka średnicy 4 cm.
    10. Wkładamy je do wrzącej, lekko posolonej wody (niezbyt gęsto, powinny pływać swobodnie).
    11. Gotujemy pyzy 2 minuty od momentu wypłynięcia.
    12. Serwujemy z sosem i gorgonzolą lub serem długo dojrzewającym.
    13. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Wizyta i Smak

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis