Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem

    2 godz. 30 min

    Przepyszne placki ziemniaczane z cebulką, podawane z pikantnym sosem wołowym.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 średnia cebula
    • 3 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • sól, pieprz do smaku
    • olej
    • Sos Madziarów
    • 1 kg mięsa wołowego
    • 1/2 kg pieczarek
    • 2 cebule
    • 3 listki laurowe
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • sól
    • pieprz cayenne
    • pieprz czarny
    • słodka i ostra papryka
    • Sos Madziarów (np. Folwark)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Placki ziemniaczane:

    1. Ziemniaki i cebulę obrać i zmiksować na jednolitą masę. Odsączyć z wody (odstawiając na sitku na pół godziny).
    2. Z powstałej wody wydzielić powstały osad i dodać do masy wraz z mąką i jajkiem, doprawiając ją jednocześnie solą i pieprzem do smaku.
    3. Dobrze rozgrzać olej na patelni. Na całej patelni rozprowadzić masę (powinna być cienka). Smażyć aż się zarumieni po czym przełożyć ostrożnie na druga stronę.
    4. Gulasz:

    5. Wołowinę, pieczarki i cebulę pokroić.
    6. Rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso krótko podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (mięso powinno być przykryte) dodać listki laurowe, ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu 30-40 min.
    7. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Dołożyć do mięsa. Całość dusić ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
    8. Dodać przyprawy. Na sam koniec gulasz zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać z sosem Madziarów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis