Bardzo francuskie paluchy serowe

    Bardzo francuskie paluchy serowe

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Paluchy serowe z ciasta francuskiego to szybka i prosta przekąska na każdą okazję

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • 100 g sera żółtego Gouda
    • 1 łyżeczka czarnego sezamu
    • papryka słodka w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.
    2. Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.
    3. Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”.
    4. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką.
    5. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut.
    6. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis