Szara reneta zapiekana z kremem daktylowym i bakaliami

    AkademiaKulinarna2016

    Szara reneta zapiekana z kremem daktylowym i bakaliami

    Zdjęcie do przepisu: Szara reneta zapiekana z kremem daktylowym i bakaliami
    1

    Szara reneta zapiekana z kremem daktylowym i bakaliami

    (0)
    3godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Justyna Pląskowska – Szefowa Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu - poleca.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 150 g suszonych daktyli (bez pestek)
    • 2 duże renety
    • 2 łyżki wiórek kokosowych lub łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
    • 2 łyżki kakao (bez cukru)
    • 100 g orzechów (nerkowce, migdały)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +3godz. moczenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby woda tylko je przykryła. Odstawiamy do namoczenia na około 3 godziny.
    2. Jabłka (renety) myjemy i wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne.
    3. Daktyle po namoczeniu blendujemy na gładką masę, dodając wiórki kokosowe lub olej kokosowy oraz kakao. Do uzyskanego kremu dodajemy posiekane orzechy.
    4. Jabłka faszerujemy powstałą masą.
    5. Pieczemy z termoobiegiem w 180° C przez ok. 25 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis